Anders Almgren (S).

Anders Almgren (S). Foto: Kennet Ruona

(S) står fast vid sin skattehöjning

Vill öka utdelningen från Kraftringen

LUND. Socialdemokraterna i Lund står fast vid sin skattehöjning inför beslut om budget, men har också med de löften som gavs i valrörelsen.

Av
Fredrik Magnusson

Budgeten inför perioden 2019–2021 känns igen från den budget som las i våras. Skatten ska höjas med 25 öre. Detta är en skattehöjning som enligt (S) ska gå oavkortat till att stärka välfärden och möjliggör de stora kvalitetssatsningar som föreslås inom skolan och omsorgen.

– Vi gör det för att välfärden ska fortsätta utvecklas. För att bland annat kunna minska barngrupperna, avskaffa de delade turerna och skapa bättre förutsättningar för våra lärare att undervisa våra elever. Lundaborna kräver och har rätt till en bra kommunal välfärd. Med vår budget så säkerställer vi det, säger Fanny Johansson (S), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Budgetförslaget innehåller också de förslag om lovbuss, fri buss för 70 plus och fria arbetskläder inom förskola, förskoleklass och fritids som Socialdemokraterna presenterade i valrörelsen.

– Detta är en väl genomarbetad budget, med tydligt välfärdsfokus. Den står på det sättet i tydlig kontrast till det borgerliga minoritetsstyrets budgetförslag. Vi står fast vid att skolan och omsorgen behöver mer resurser samtidigt som vi inte backar på satsningar på vår näringslivs- och personalsatsningar, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Budgetförslaget innehöll även två andra nyheter. Dels föreslås det avsättas pengar för att kunna bidra till Akademiska Föreningens utveckling av AF borgen och dels föreslås utdelningen från Kraftringen ökas på sikt med ytterligare 15 miljoner kronor från 2020.

Publicerad 06 November 2018 08:22