Joakim Lindhé vid liftstolpen.

Joakim Lindhé vid liftstolpen. Foto: Privat

Tummen upp för liftstolpar i Hällestad

Lifta mellan Hällestad och Dalby

TORNA HÄLLESTAD.

Joakim Lindhé fick för flera år sedan en idé om att underlätta liftandet mellan Hällestad och Dalby. Nu är idén verklighet.

Av
Fredrik Magnusson

Att bo i Torna Hällestad har sina utmaningar om du vill åka kollektivt.

– Det är ett elände. Sista bussen kommer in vid klockan 18 och under dagen är i det bästa fall timmestrafik. Samtidigt går det många bilar mot Dalby. Jag tänkte att det är bra stämning i byn och att det skulle fungera med stolpar du kan stå vid för att få lift, säger Joakim Lindhé.

– Jag trodde inte det skulle fungera på elektronisk väg med en app eller liknande, då skulle det falla platt. Vad som behövdes är en överenskommelse och två pinnar.

Sagt och gjort, Joakim skickade in ett förslag till kommunen men responsen uteblev, tills politikerna var på plats i Hällestad inför valet.

Stolparna är på plats i Hällestad och Dalby.

Stolparna är på plats i Hällestad och Dalby. Foto: Joakim Lindhé

– Jag berättade om idén och den kom upp i panelsamtalet bland politikerna. Jag dammade av mitt gamla förslag och sedan har det gått snabbt.

Nu står stolparna uppe, en i Dalby och en i Hällestad.

– Det har varit svårt att lifta i Dalby, för står du i de centrala delarna så vet ingen vart du vill åka. Med stolpen på plats blir det enkelt och den står en liten bit från där bussarna stannar. Enklast tidigare har varit att stå vid sista hållplatsen mot Hällestad, men det är en bit från centrum.

Har du liftat mycket själv?

– Jag har liftat en hel del från Dalby och det har aldrig tagit mer än minut innan jag fått skjuts. I hälften av fallen är det med någon jag känner, i andra fall är det bybor jag aldrig träffat tidigare. Det blir en trevlig pratstund och en fin bieffekt av liftstolparna, vi kommer varandra närmare i byn.

SVT var först med att berätta om stolparna.

Publicerad 07 November 2018 06:30