Delar av Sankt Andreas kyrka hittades när kablar var tvugna att flyttas.

Delar av Sankt Andreas kyrka hittades när kablar var tvugna att flyttas. Foto: Fredrik Magnusson

Ny pusselbit i Lunds historia

Kyrkdelar hittade på Drottensgatan

LUND. Arkeologer har hittat delar av en kyrka på Drottensgatan i centrala Lund. Det som överraskade var hur välbevarade lämningarna var.

Av
Fredrik Magnusson

Det byggs en hel del kring Stora Södergatan och Drottensgatan och det var i samband med det som lämningarna efter sankt Andreas kyrka hittades.

– Det kom inte som en blixt från klar himmel, vi visste att det funnits en kyrka här men det vi hittat är väldigt välbevarat, säger Mattias Karlsson, arkeolog på Kulturen.

Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson. Foto: Fredrik Magnusson

Precis norr om Drottensgatan har det funnits en kyrkogård och det har gjorts grävningar i området tidigare.

– Av de gravar som har hittats så är några av dem daterade till mitten av 1000-talet, så det finns en möjlighet att det legat en träkyrka på platsen tidigare. Stenkyrkor byggdes under 1100 och 1200–talet, säger Mattias Karlsson som nu tillsammans med kollegorna kommer gräva ut en del och fotografera lämningarna. På platsen ska det planteras träd.

– Anledningen att vi hittade kyrkdelarna var att träden skulle planteras och för att det skulle bli möjligt var kablarna som går i marken tvungna att grävas ned djupare, berättar Stefan Larsson, även han arkeolog på Kulturen.

Publicerad 09 November 2018 00:00