Studenter vill upplysa studenter att vara aktiva i sina val av framtida arbetsgivare och ställa krav när det kommer till hållbarhet.

Studenter vill upplysa studenter att vara aktiva i sina val av framtida arbetsgivare och ställa krav när det kommer till hållbarhet. Foto: Fredrik Magnusson

Studentuppmaning: Ställ miljökrav på framtida arbetsgivare

Inspiration från ett franskt upprop

LUND. En grupp studenter på LTH tog under årets arbetsmarknadsmässa en initiativ till att få studenter att välja bort företag som inte har ett totalt hållbarhetstänk.

Av
Fredrik Magnusson

– Vi vill inte fokusera på individer och enskilda företag, utan det handlar om att vi som blivande ingenjörer kan påverka när vi väljer arbetsgivare. Vi är eftertraktade på arbetsmarknaden och tillsammans kan vi ställa krav, vi har en större chans att påverka då. Enskilt är det väldigt svårt, säger Jorun Westman, student vid LTH och en initiativtagarna.

Idén till att upplysa studenterna om att de har ett val kommer från ett upprop i Frankrike. Där har 18 000 studenter vid flera topputbildningar skrivit på ett manifest där de hotar med att välja bort arbetsgivare som inte tar klimatfrågan på allvar.

– Företagen behöver oss, men vi kan ställa motkrav. Många företag har någon form av hållbarhetspolicy men mycket handlar om så kallad greenwashing (där företag skapar en bild av att vara miljövänliga reds anm.), säger Jorun.

Under arbetsmarknadsmässan kommer det finnas 190 företag på plats.

– Den enskilde studenten har ingen möjlighet att ta fram information om alla företag. Vi har tittat på några få och frågan är om företag som inte tänker hållbart ska vara här överhuvudtaget. Vi hoppas kunna skapa en diskussion genom att vara på plats och att mässan kan se annorlunda ut nästa år. Mässan är arrangerad av Teknologkåren och är till för oss, vi som studenter kan påverka.

Publicerad 14 November 2018 11:36