Tomtemor laddar inför Thomanders Jul den 1 december.

Tomtemor laddar inför Thomanders Jul den 1 december. Foto: Fredrik Magnusson

Thomanders Jul vaknar till liv

Flyttar till universitetsplatsen

LUND.

Thomanders Jul gör comeback. I år blir att fokuserat på en dag med bland annat väckning av tomten, Thomander i egen hög person och allsång.

Av
Fredrik Magnusson

Förra året ställde Thomanders Jul in sitt firande. Tidigare i år tackade de nej till de pengar som kommunen ville ge i stöd, men samtidigt ville de göra något. Nu är det klart vad det blir.

– Vi är tillbaka och i år plockar vi pärlorna ur programmet. Det kommer bli jultal av Henrik Thomander och väckning av tomten, säger Stéfanie Feldmann Olofsson som varit med sedan starten.

Årets firande koncentreras till en dag, den 1 december. Platsen är ny, det mesta kommer att ske vid universitetshuset i Lundagård.

– Det är en tydlig koppling till det historiska Lund.

Under dagen den 1 december kommer det bli musik och sång. Linda Lundqvist, kommer i egenskap av julängel, leda allsång och ringdans. Bella Voce - Lunds studentsångerskor kommer sjunga klassiska och nya julsånger. Dessutom ska tomten väckas. Eta Swederus har arbetat som kostymör åt Thomanders och har i år tagit rollen som tomtemor.

– Det kommer bli mer fart och fläkt i år när tomten ska väckas, mer teater. Tomten, Håkan Skytte, har snickrat en säng som ska rullas ut på trappan så alla kan hjälpa till och väcka honom, berättar Eta.

Att det inte blev något julfirande förra året från Thomanders har fått många att höra av sig.

– Vi har folk som hör av sig, vi har också barnfamiljer som berättar att vi har satt igång en tradition, och då har vi gjort det här så länge. Det var en sorg att vi inte kunde leverera förra året men nu gör vi det med de resurser vi har, säger Stéfanie.

Förutom själva dagen kommer Thomanders ha en digital julkalender. Maja Stenstam, 14 år, har ritat bilden. Bilden kommer också att auktioneras ut till förmån till för Musikhjälpen. I den digitala kalendern kommer Destination Lund se till att fylla varje ny dag med information om Lund.

Tavlan av Maja Stenstam.

Tavlan av Maja Stenstam. Foto: Fredrik Magnusson

Kommer det bli en fortsättning nästa år?

– Vi väljer att utveckla arrangemanget så här i år, sen har vi våra förhoppningar om framtiden, säger Cecilia Pedersen från Thomanderssällskapet.

– När en lista på julfiranden att besöka nyligen publicerades hade sju av de femton på listan en historisk koppling. Vi är rätt på det och vi har legat på den listan tidigare.

– 80 procent av turisterna i Europa besöker platser på grund av historia och kulturhistoria, säger Olga Rauhut Kompaniets från Destination Lund.

Hålltider den 1 december:

11:45 Väckning av tomten, Thomanders jultal

14:00 Allsång och långdans med Thomanders julängel

15:30 Eldshow

Publicerad 17 November 2018 10:54