Jens Högsander har startat många föreningar. Nu finns han i Stångby.

Jens Högsander har startat många föreningar. Nu finns han i Stångby. Foto: Privat

Ny kampsportsförening växte fram i Stångby

STÅNGBY.

Lund har fått en ny kampsportsförening. Griffin Martial Arts har sin bas i Stångby och satsar på bred träning i Ju-Jitsu för alla åldrar.

Av
Fredrik Magnusson

Jens Högsander hade egentligen tänkt att ta det lugnt under hösten när han lämnade som instruktör för en kampsportsförening i Lund.

– Gamla elever och föräldrar till elever började höra av sig och undrade var jag skulle vara härnäst. Det där växte och tillsammans bildade vi den nya föreningen, det var i mitten av september i år, säger Jens.

Att det blev i just Stångby beror på flera olika faktorer. Jens har tränat elever på Prästängsskolan som valt kampsport som elevens val men det finns också en nybyggd hall i Stångby.

– Lite av bekvämlighet men också att det fanns ett demografiskt underlag. I den delen av Lund fanns det ingen kampsportsförening tidigare.

Jens har en lång historia inom kampsport. Redan som 14–åring startade han sin första taekwondo-klubb och det har blivit fler genom åren, bland annat i Grästorp och Lidköping.

– Det var framgången med klubben i Grästorp som gjorde att vi flyttade till Skåne där jag arbetade i det kampsportsförbund som klubben var ansluten till. Jag ser mig själv som en kampsportsentreprenör, säger Jens som också nyligen var ansvarig för säkerheten när VM i Ju-Jitsu avgjordes i Malmö.

Jens har tränat en mängd olika kampsporter men också sysslat med fäktning på elitnivå. Dessutom han han utbildat personal inom säkerhetsbranschen, vilket ger en bredd som han tycker är viktig vid Ju-Jitsu.

– Det är självförsvarsju-jitsu vi tränar i Griffin men med självförsvarstänket kommer inre lugn och trygghet vid stressiga situationer. Du får också en kroppskontroll, säger Jens.

– Med koppling till säkerhetsbranschen så kan vi föra in verkliga situationer i träningen, men vi har också mer flödesbaserad träning.

Klubben tränar två gånger i veckan och alla är välkomna.

– Vi har lagt upp det så att nybörjare kan hoppa in i grupperna. Träningen är från sex år och livet ut.

Klubben har sedan bildandet legat ganska lågt men har redan 60 personer som tränar. Helgen den 8-9 december blir det ett läger med instruktörer från Italien och England på plats.

– Det blir som en kick-off för klubben. Det är också ett bra tillfälle för den som är nyfiken att komma och titta.

Läs mer om klubben på www.griffinmartialarts.se

Publicerad 01 December 2018 00:00