Renovering efter helgerna i Domkyrkan i Lund.

Renovering efter helgerna i Domkyrkan i Lund. Foto: Gunnar Menander

Renovering i Domkyrkan – mosaik ska fräschas upp

LUND. Under två månader med start i januari ska Lunds domkyrkas högkor få en omfattande uppfräschning.

Av
Fredrik Magnusson

Under perioden kommer bland annat den stora absidmosaiken av Joakim Skovgaard att rengöras med hjälp målerikonservatorer i en 25 meter hög lift. Detta har inte gjorts sedan mosaiken färdigställdes för 90 år sedan.

Projektet har sitt ursprung i ett behov av en uppdaterad förvaring av kyrkans textilier. Dessa förvaras i högkoret mellan altare och altarskåp och bakom altarskåpet från 1300-talet. Lösningen som planerats och utretts sedan 2015, är att flytta altarskåpet och muren det vilar på, knappt två meter åt väster, för att få en större sammanhängande yta för förvaring. I samband med dessa arbeten, som innebär att koret och södra kapellet spärras av för allmänheten, tas tillfället i akt att se över, rengöra och vid behov konservera mosaik, väggar, golv och altarskåp. Ett 20-tal hantverkare och konservatorer med olika expertkompetens kommer att vara engagerade i arbetet – från målerikonservatorer och lyftexperter till smeder och stenmästare.

Kyrkan håller öppet som vanligt och tiderna för det 20-tal gudstjänster som firas varje vecka, kommer inte att påverkas. Gudstjänsterna som vanligtvis firas i högkoret firas på annan plats i Domkyrkan.

Publicerad 04 December 2018 00:00