Lotta Brusk (tv) från Lunds kommun är redo att ta emot Musikhjälpen. bakom henne syns landskapsarkitekt Emmi Sundén som sett till att vägen till torget är upplyst.

Lotta Brusk (tv) från Lunds kommun är redo att ta emot Musikhjälpen. bakom henne syns landskapsarkitekt Emmi Sundén som sett till att vägen till torget är upplyst. Foto: Fredrik magnusson

Lund är redo för Musikhjälpen

Mycket runt om kring Stortorget

LUND. Lund är redo för Musikhjälpen. När SR och SVT in tar Stortorget ordnar kommunen plats för dem som vill vara med och samla in pengar. Även handlarna i centrum är med.

– Vi kommer se till att de som vill vara med och bidra kan göra det på flera platser. Vi kommer ha tält på bland annat Kattesund, Lilla Fiskaregatan, Botulfsplatsen och Kungsgatan. På platserna kommer det bland annat vara skolklasser som säljer saker till förmån för insamlingen, säger Lotta Brusk som är samordnare för arrangemanget från kommunens sida.

Bland handlarna i centrum, finns det flera alternativ.

– Vi har ett 50-tal butiker som under Musikhjälpen kommer köra konceptet "runda upp". Andra, exempelvis Saluhallen, kommer ha auktioner, säger Sven Petter Hovelius från Handelsföreningen.

Stortorget har fått rejäla staket ut mot gatan. detta för att trygga besökarnas säkerhet. Trafiken ska flyta på som vanligt under musikhjälpsveckan.

– Vi vet att det kan bli mycket folk stundtals och vi har en beredskap att snabbt kunna stänga av gatan för trafik om det behövs. Vi räknar med att det kommer att behövas, säger Fredrik Gustavsson från tekniska förvaltningen.

För att få alla besökare att hitta till torget har ljuspunkter satts upp från centralen till torget. Lund har också satts upp i stora bokstäver så att ingen tar fel på var de hamnat.

Polisen är trygga med arrangemanget.

– Vi har en viss vana av större arrangemang. det kommer bli en ökad polisiär närvaro under veckan men vi känner oss trygga i våra förberedelser, säger Joakim Nyberg som är kommunpolis.

Under måndagen kommer kommunen tillsammans med Mejeriet ha underhållning på Stortorget från 17.15. Inlåsningen av de tre programledarna sker klockan 20.

Publicerad 06 December 2018 11:43