Joshua Ramos på på nyöppnade sushirestaurangen KaiAli i Lund.

Joshua Ramos på på nyöppnade sushirestaurangen KaiAli i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Sushikocken som vill se snö

LUND.

Kocken Joshua Ramos har två mål i Lund. Att ge Lundaborna en mer japansk sushiupplevelse och att få se snö för första gången i sitt liv.

Av
Fredrik Magnusson

Joshua står bakom disken på den nyöppnade sushirestaurangen KaiAli, som ligger på Killiansgatan precis intill Mårtenstorget. Han kommer ursprungligen från Filippinerna men har arbetat runt om i världen. Hans senaste stopp på sin kockresa är Lund.

– Jag har vänner som bor här och i området och så vill jag ge smaken av Japan till Sverige, säger Joshua på frågan hur det kommer sig han hamnat i Lund.

Hans karriär sträcker sig långt tillbaka. Han började inom det japanska köket på Filippinerna för över 20 år sedan och har sedan arbetat på en mängd olika restauranger, bland annat på Cypern, i Bahrain och nu senast på Malta. Asiatisk matlagning är den röda tråden genom resorna.

– Jag har testat svensk sushi på några ställen och jag tycker den inte var så god. Hemligheten ligger i riset och fisken. Du blir aldrig fullärd när det kommer till sushi och det handlar om hur du hanterar råvarorna, hur du förbereder dem, skär dem och lagar dem, säger Joshua medan han förbereder ett fat med sushi. Nästan lite motvilligt dekorerar han med lite örter.

– Så skulle du aldrig göra i Japan, men det är bara dekoration.

Det finns något mer än att sprida sushi som lockat Joshua till Lund. Han hoppas få se snö för första gången i sitt liv.

Hur mycket sushi äter du själv?

– Jag är ingen sushiälskare, jag gillar att laga sushi inte så mycket att äta den, skrattar Joshua.

Publicerad 07 December 2018 00:00