Protester mot beslutet i högsta förvaltningsdomstolen.

Protester mot beslutet i högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Mostphotos.com

Lundaförening rasar mot tiggeriförbudet

Coloboratie Lund-Maxenu i protest

LUND. Föreningen Coloboratie Lund-Maxenu i Lund rasar mot domstolsbeslutet om att det är förenligt med ordningslagen att införa lokala geografiskt begränsade tiggeriförbud.

Av
Fredrik Magnusson

– Vi startade Coloboratie Lund-Maxenu för att vi ville dra vårt strå till stacken vad gäller en långsiktig förändring i Rumänien. Därför anställde vi någon som tidigare bad om hjälp från förbipasserande i Lund och satsade på läxhjälp lokalt för att nästa generation ska ha möjlighet att gå klart grundskolan, komma in på gymnasieutbildningar och ha bättre förutsättningar till att få arbete när de växt upp. Men ett sådant arbete står inte i motsättning till att hjälpa den framför sig som ber om hjälp, säger Joakim Månsson Bengtsson, initiativtagare och kassör i Coloboratie Lund-Maxenu, i et pressutskick.

Föreningen skriver "Vi räds över att se hur politiska företrädare hyllar beslutet. En sådan människosyn som de visar tar vi starkt avstånd från. Vi försvarar en människas rätt att uttrycka sin fattigdom och be om hjälp". Föreningen menar att det är lika viktigt att hjälpa på plats som att hjälp dem som befinner sig i Sverige.

– För oss som på så nära håll har sett hur människors, och framförallt barnens, vardag har blivit bättre i med de pengar som föräldrar och släktingar får av givmilda förbipasserande, i exempelvis Lund, är det lätt att bli arg och besviken över att svenska politiker tar beslut som kommer göra att människor och barn som befinner sig i fattigdom och utsatthet får det än värre, säger Cecilia Lindskog, ordförande i Coloboratie Lund-Max

Coloboratie Lund-Maxenu erbjuder 20 barn i behov av extra stöd i skolan möjlighet till läxläsning med lärare och ett varmt mål mat varje skoldag i byn Maxenu, utanför staden Buzau i Rumänien. Flera av barnen har föräldrar som vistas eller vistats i Lund och föreningen har varit närvarande i byn under fyra års tid.

Publicerad 18 December 2018 14:24