Evamaria Carlson besöker ofta området som NCC nu vill byggtillsammans med hundarna Ante och Diezel.

Evamaria Carlson tillsammans med hundarna Ante och Diezel. Foto: Linn Carlson

Evamaria har samlat in hundratals namn mot planer på att utvidga stenbrottet

"Det känns som att slåss mot väderkvarnar"

SÖDRA SANDBY.

NCC:s planer på att utvidga stenbrottet söder om Södra Sandby har mött protester från boende i området. Evamaria Carlson tog initiativ till att starta en namnlista och har samlat in omkring 600 namn.

Evamaria Carlson bor i Södra Sandby och rör sig ofta i det område som NCC nu vill utvidga sin verksamhet i. I dag nyttjas marken av människor som vill röra sig i naturen och njuta av lugnet.

– Jag tror inte man förstår hur mycket folk som har glädje av området. Skolbarn brukar vara där, fågelskådare och motionärer, säger Evamaria Carlson.

När hon fick höra om planerna startade hon och några andra upp en arbetsgrupp och började samla in namnunderskrifter på ett papper.

– Vi fick ihop 118 namn. Sedan startade vi en digital namnlista där vi fått in knappt 500 namn.

– Området är viktigt för mig och många andra. Det ser inte mycket ut för världen. Där finns inga stigar, men man kan röra sig fritt och uppleva djur och natur. Området är en plats vi i Sandby kan ta oss till utan att använda bil, säger Evamaria Carlson.

Hon befarar att om NCC får igenom sina planer kommer området förvandlas till en plats med höga vallar och mycket trafik.

– Djur kommer att skrämmas iväg och det kommer påverka människor som rör sig mellan Sandby och Dalby.

Den 10 december lämnade hon in alla namn som samlats in. Efter det har även klostret engagerat sig i saken och startat en ny namninsamling.

– Jag har bara fått en bekräftelse på att de ska beakta synpunkterna.

Vad tror du om chanserna att stoppa utbyggnaden?

– Det är ju NCC:s mark, så jag är ganska skeptisk. Men det är glädjande att så många engagerat sig. NCC:s plan var nog att göra det här lite i skymundan. Jag hoppas såklart att de tänker ett varv till, men det känns som att slåss mot väderkvarnar.

Publicerad 07 January 2019 00:00