I vår är det premiär för fotografen Mattias Wellander-Löfgrens andra film. Den här gången handlar den om Vipeholm och människor med funktionsvariationer.

I vår är det premiär för fotografen Mattias Wellander-Löfgrens andra film. Den här gången handlar den om Vipeholm och människor med funktionsvariationer. Foto: Julia Pileby

Film om Vipeholm får premiär i vår

Se trailern till Mattias Wellander-Löfgrens film Folkhemmets styvbarn

LUND.

Under hösten var det premiär för Mattias Wellander-Löfgrens film om Sankt Lars sjukhus och människorna som bodde där. Nu slutför han arbetet med den nya filmen Folkhemmets styvbarn, en berättelse om Vipeholm och människor med funktionsvariationer.

Lundafilmaren Mattias Wellander-Löfgren står utanför Vipan, de gamla sjukhusbyggnaderna som sedan länge är en gymnasieskola. Hans nya film Folkhemmets styvbarn handlar om Vipeholm, människorna som bodde där och som arbetade där.

– Jag har inte fått komma in och filma inne i byggnaden. Rektorn sa blankt nej. Men jag har varit här och fotograferat elever i mitt jobb som fotograf, berättar Mattias Wellander-Löfgren.

Efter filmen om Sankt Lars sjukhus, som fortfarande visas i Lund, hade han egentligen ingen plan på att göra en film om just Vipeholm. Men så hörde en kvinna av sig som sett filmen om Sankt Lars.

– Hon tyckte att jag borde göra en film om Vipeholm, och på den vägen är det.

Filmen bygger på intervjuer med folk som på något sätt varit i kontakt med Vipeholm eller med funktionsvariationer. Bland annat får radioprataren och manusförfattaren Kalle Lind berätta om en före detta patient, Nisse, som han träffade efter att Nisse flyttat från Vipeholm till ett gruppboende där Kalle Lind arbetade.

– Nisse var uppfinningsrik och gillade bland annat att hänga upp saker i träden som personal oftast lät vara kvar. Någon gång fick man tillkalla brandkåren för att ingen skulle få något av de saker han hängt upp i skallen, säger Mattias Wellander-Löfgren.

I filmen intervjuas också Amanda Malmberg, som själv har Downs syndrom.

– För mig är det viktigt att även ha med röster från personer med funktionsvariationer eftersom filmen handlar om det. Jag vill inte prata över huvudet på någon. Hon är en väldigt aktiv person, som föreläser och har skrivit en bok om hur det är att ha Downs syndrom.

Även Inga Richard Olsson, som jobbade som förstesköterska på Vipeholm berättar om siin tid på sjukhuset. Och så är Elin Bommenel, som skrivit en avhandling om kariesexprimentet som genomfördes på Vipeholm, intervjuad i filmen.

Förvånades du över något under arbetet med filmen?

– Ja, att det var så många som dog på Vipeholm. Och att de inte saknades.

Mattias Wellander-Löfgren vill, precis som med Sankt Lars–filmen, synliggöra människorna i samhällets utkant.

– Med förra filmen fick jag mycket reaktioner. Folk som sa "men gud, var det verkligen sådär?" Det är roligt när folk får upp ögonen. Sedan tycker jag ju att det är jätteroligt att göra film och det är klart att jag hoppas att den här filmen gör att jag kan fortsätta med det.

Filmen Folkhemmets styvbarn har premiär på Kino den 12 april.

Publicerad 10 January 2019 07:00