Mostphotos.com

Statsheraldikern står fast om skånska flaggan: "Har ingen officiell status"

Endast riksdagen och ingen annan kan besluta i frågan

LUND/SKÅNE. Den rödgula skånska korsflaggan har ingen officiell status. Det försäkrar statsheraldikern Carl Michael Raab en lundabo som inte vill att den skånska flaggan ska vaja intill den svenska på allmänna platser. – Den skånska flaggan har inte mer officiell status än en föreningsflagga. Varför skulle kommunen flagga med den, säger lundabon Anders Ljungberg.

Det var efter ett medborgarförslag och ett Facebookupprop om att Lunds kommun ska ta efter Region Skåne och flagga med den rödgula flaggan på allmänna platser som Anders Ljungberg fattade pennan.

– Det var mest för att höra hur statsheraldikerna ställer sig efter Region Skånes beslut 2017 om att använda flaggan i officiella sammanhang. Många hävdar nämligen att det beslutet automatiskt gjort flaggan officiell, medan jag hävdar motsatsen. Skåne har redan en officiell flagga – den med gripen.

Anders Ljungberg får medhåll av statsheraldikern Carl Michael Rabb.

– Skulle någon vilja göra den rödgula korsflaggan till en officiell flagga i Sverige får vederbörande vända sig till riksdagen och regeringen i syfte att förändra regelverket. Så länge nuvarande regler gäller har den rödgula korsflaggan ingen officiell status, skriver Statsheraldikern i sitt svar.

Carl Michael Raab betonar dock att det inte finns några sanktionsmöjligheter att ta till mot felaktig flagganvändning av flaggor.

Hösten 2017 motionerade tolv Skånemoderater om att riksdagen skulle rösta ja till en utredning för att möjliggöra officiell status för den rödgula flaggan, som enligt förslaget är "väl känd och populär bland skåningar". Motionen fick dock kalla handen i riksdagen efter att ha behandlats av konstitutionsutskottet.

Publicerad 10 January 2019 16:27