Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto. Mostphotos.com

Miljardbedragare lämnas inte ut – åtal väntas istället i Sverige

Misstänks för grovt ekobrott

LUNDS KOMMUN. En man i Lunds kommun slipper att utlämnas till Förenade Arabemiraten, där han åtalats för bedrägerier. På grund av ett formellt fel har Högsta domstolen beslutat att det inte går att lämna ut mannen. I Sverige väntas han däremot åtalas inom kort – misstänkt för bedrägerier på 1,1 miljarder kronor.

Av
Anders G Bergquist

Mannen har dömts i sin utevaro till sammanlagt nio års fängelse för att vid fyra tillfällen ha lurat till sig dryga fem miljoner kronor genom att betala med checkar som saknade täckning. Högsta domstolen godtar dock inte de handlingar som Förenade Arabemiraten har skickat, bland annat har man inte kommit med någon häktningsframställan. Eftersom någon sådan inte skickats slipper mannen att avtjäna fängelsestraffen i Förenade Arabemiraten.

Problemen för mannen är dock inte slut för det.

I Sverige väntas han åtalas i början av året för att ha varit huvudman i en stor ekobrottshärva. Enligt åklagaren har han lurat ett stort antal personer att köpa aktier i ett företag som han hade kontroll över. Aktier som visade sig helt värdelösa.

Därför misstänks han för grovt bedrägeri och åklagaren förväntas yrka på ett mycket långt fängelsestraff. Sannolikt kommer åklagaren också kräva att mannen ska betala tillbaka 1,1 miljarder till de bedragna investerarna.

Publicerad 11 January 2019 13:50