Ny utställning på Kulturen i Lund med bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin

Ny utställning på Kulturen i Lund med bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin ställer ut på Kulturen

LUND. Fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin vänder kameran mot transpersoners liv, situation och rättigheter i utställningen "Id: TRANS" som ska visas på Kulturen.

Av
Fredrik Magnusson

Förutom ett 60-tal bilder och videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner får besökaren möta ”Kung Kristina” och andra historiska förebilder för transrörelsen.

I en del av utställningen har Ohlson Wallin inspirerats av det Rembrandska ljuset och skapat fotografier som presenteras i guldramar. De anspelar på 1600-talsporträtt och ska påminna om att transpersoner alltid har funnits. Under 1600-talet var porträttet inte bara en avbildning av en person utan symboliserade makt och status. Genom dessa bilder får också transpersonerna makt. Bilderna ger en historia åt de historielösa, en historia att vara stolt över och känna gemenskap kring. I utställningen ifrågasätts också samhällets tvåkönsnorm.

Invigning är lördagen den 26 januari kl 13. Elisabeth Ohlson Wallin invigningstalar. Utställningen visas till och med den 5 maj.

Publicerad 15 January 2019 08:20