Professor Marianne Bertrand.

Professor Marianne Bertrand. Foto: University of Chicago Booth School of Business

Nytt Lundapris till professor från Chicago

Jan Söderberg Family Prize in Economics and Management delas ut

LUND. När Jan Söderberg Family Prize in Economics and Management delas ut för första gången i Lund går det till professor Marianne Bertrand från universitetet i Chicago.

Av
Fredrik Magnusson

Priset är på en miljon kronor och kommer delas ut under tre år. Marianne Bertrand forskar inom tillämpad mikroekonomi och kommer ta emot priset i mars under en ceremoni vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Marianne Bertrand är en av världens mest framstående forskare inom tillämpad mikroekonomi. Vi ser hennes arbete som en inspiration för forskare inom både nationalekonomi och management. Hennes fokus på frågor som ojämlikhet och diskriminering stämmer dessutom väl överens med vår forskningsagenda här på Ekonomihögskolan, säger Fredrik Andersson, rektor för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande för priskommittén, i ett pressmeddelande.

Priset har gjorts möjligt genom en donation från Jan och Åsa Söderberg på tre miljoner kronor. 800 000 kronor går till forskning och 200 000 kronor av prissumman får pristagaren förfoga över själv. Priset delas ut till forskare som är under 50 år.

Publicerad 15 January 2019 09:14