Foto: Mostphotos.com

Klippte ihop hundkropp med ansikte på Instagram – döms för förtal

LUND. En person i Lund döms i tingsrätten för förtal efter att la lagt ut en bild på sin instagramstory där en bekants ansikte klippts ihop med en hundkropp. Bilden anspelar på en inspelning som gjorts och spritts i olika format under förra året.

Av
Fredrik Magnusson

Bakgrunden handlar om att en inspelning gjordes under tvång. Personen, vars bild var klipptes in på hundkroppen, tvingades säga att den var en hund till dem som hotade honom. Inspelningen dök sedan upp i låtar som spreds via streamingtjänster, vilket polisanmäldes.

Låtarna användes för att trakassera personen under hela våren. Trakasserierna avtog under sommaren men enligt den utsatta personen revs allt upp igen då bilden las upp på instagramstoryn tillhörande den person som nu dömts. I anslutning till bilden fanns det en text, "En hund kan aldrig vinna över sin husse". Bilden publicerades samma dag som förundersökningen om låtarna lades ned.

Den dömde hävdar att den in te kände till att förundersökningen lagts ned men det anser tingsrätten vara konstruerat och helt osannolikt då personen varit involverad i en av låtarna som gjorts på hund-temat. Domen blir dagsböter med 1 500 kronor samt ett skadestånd på 5 000 kronor.

Publicerad 16 January 2019 15:00