I framtiden hoppas man på att kunna använda ozonvatten för att rengöra såväl omklädningsrum som bassänger.

I framtiden hoppas man på att kunna använda ozonvatten för att rengöra såväl omklädningsrum som bassänger. Foto. Högevall

Från kemikalier till vatten – så ska badhuset rengöras i framtiden

"Innebär en stor miljöbesparing"

LUND. Högevallsbadet i Lund väljer att slopa stora delar av de kemikalier som används när det ska göras rent. Istället är det ozonvatten som kan vara lösningen på problemet.

Av
Emil Pettersson

Simhallen har i snitt 9000 besökare i veckan, och är öppet varje dag året runt. På grund av det stora antalet gäster har det blivit svårt att kunna göra rent ordentligt på alla ytor. Tidigare har stora delar kemikalier använts i rengöringsarbetet, men badhuset har nu valt att testa ersätta majoriteten av dessa med ozonvatten. Detta efter ett förslag från Lundafastigheters lokalvård som man samarbetar med.

– När vi fick veta mer om ozonvatten blev vi såklart nyfikna på att städa med detta i andra utrymmen också i anläggningen. Just nu testar vi ozonvatten i ett omklädningsrum med duschutrymmen samt runt en bassäng, samtidigt som vi städar som vi tidigare gjort med kemikalier, säger Stefan Sjöström, verksamhetsansvarig på Högevall.

Anledningen till att det blev just ozonvatten är på grund av att det är fettlösligt och dödar bakterier. Medlet gör det också möjligt att städa på vissa ställen även när besökare befinner sig i lokalen. Något som inte går när man använder kemikalier.

– Det ska kunna ersätta en del av de kemikalier som vi använder idag när vi städar. Det innebär ju en stor miljöbesparing och såklart en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Det innebär också att vi eventuellt kan öka städfrekvensen och hygienen på svårtillgängliga ställen, säger Stefan Sjöström.

Arbetet med ozonvatten har än så länge gått bra, utifrån de mätningar som har gjorts. Speciellt i duschutrymmena och i omklädningsrummen har ozonet visat sig effektivt. Däremot finns det en osäkerhet kring hur medlet fungerar vid bassängerna eftersom man inte vet hur ozonvattnet reagerar mot klor.

Även om det har visat sig att det nya rengöringsmedlet fungerar på flera olika utrymmen, är det fortfarande en del saker som måste tas i beräkning.

– Vår förhoppning är att fortsätta att använda det i framtiden, men innan dess kommer det att utföras fler tester och mätningar, innan beslut kan tas i vilken utsträckning det går att använda. Personalen kan visuellt se att ozonvatten rengör, men vi behöver också veta över tid hur mätningarna ser ut, säger Stefan Sjöström.

Publicerad 20 January 2019 00:00