Zoltan och Dominic Toth driver New York Pizza i Lund.

Zoltan och Dominic Toth driver New York Pizza i Lund. Foto: Privat

Köp en pizza och betala för två – hjälp en behövande

Pizzeria inför konceptet "pay it forward"

LUND.

En pizzeria i Lund vill göra mer än bara sälja pizza. Deltagandet julens upplaga av Musikhjälpen gav pizzerian mersmak för det här med välgörenhet. Nu etablerar de konceptet "pay it forward".

Dominic Toth arbetar till vardags som mäklare, men han är också delägare i pizzerian New York Pizza i Lund, som han driver tillsammans med sin pappa.

Under Musikhjälpen i julas deltog pizzerian och lyckades i samarbete med P3 Din Gata och stadenspizza.se samla in 35 000 kronor.

– Det var roligt att vara med i Musikhjälpen. Men när jag och min pappa diskuetrade det kom vi fram till att det skulle vara roligt att kunna bidra mer än en vecka om året, säger Dominic Toth.

Därför startar de nu konceptet "pay it forward" på pizzerian.

– Jag läste om det i New York Times för några år sedan. Det fanns en pizzeria i New York som hade det här konceptet: att man kan betala för ytterligare en pizzaslice eller pizza. Sedan kan någon som inte har råd att köpa pizza komma och få en bit gratis.

Tanken är att den som betalar för pizzan skickar med ett meddelande på en post it–lapp med ett uppdrag om att göra en god gärning, som den som får pizzan ska utföra.

På måndag, den 14 januari, drar man igång.

– Vi kommer själva att skänka 16 bitar pizza varje vecka för att det alltid ska finnas. Vi tänker att de mer utsatta grupperna i samhället ska kunna komma in och få en bit pizza. Som till exempel pensionärerna eller studenter som har det knapert.

Behöver man legitimera sig på något vis för att få äta gratis?

– Studenter och pensionärer kommer att få visa legitimation, men vi kommer att räkna med folks godhet och inte starta med några restriktioner, säger Dominic Toth.

Publicerad 20 January 2019 06:00