I Staffanstorp har införandet av märk-DNA nästintill halverat antalet bilinbrott och en tydlig nedåtgående trend beträffande bostadsinbrott har konstaterats. Nu införs det i tre nya byar i Lunds kommun.

I Staffanstorp har införandet av märk-DNA nästintill halverat antalet bilinbrott och en tydlig nedåtgående trend beträffande bostadsinbrott har konstaterats. Nu införs det i tre nya byar i Lunds kommun. Foto: Mostphotos.com

Mer märk-DNA i Lunds östra delar – tre byar står på tur

Beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott

LUND. Märk-DNA kommer införas i ytterligare tre byar i Lunds kommun. Veberöd, Dalby och Stångby står på tur.

Av
Fredrik Magnusson

Det är Lundakvintetten som kommer ta beslut om att införa märk-DNA i Veberöd, Dalby och Stångby. Syftet är att minska antalet inbrott och inbrottsförsök i bilar och bostäder.

– Lundaborna har röstat fram ett nytt styre som tar trygghetsfrågorna på största allvar. Man ska kunna känna sig trygg oavsett var i kommunen man bor, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i brottsförebyggande rådet, i ett pressmeddelande.

Märk-DNA infördes i Genarp och Södra Sandby 2017 efter ett förslag från Liberalerna. Nu vill Lundakvintetten utvidga det hela till ytterligare tre byar.

Kommunens uppgift är främst att sätta upp skyltar om märk-DNA, hålla i informationsmöten samt samverka med polis, grannsamverkan och försäkringsbolag. Den enskilde köper märk-DNA på egen hand men erbjuds ofta förmånliga priser av sitt försäkringsbolag.

– Vi har avsatt pengar i budgeten till trygghetsinsatser. Det handlar om kameraövervakning på brottsutsatta platser, ordningsvakter kring Lunds central, bättre belysning, införande av märk-DNA men även förebyggande arbete för att förhindra brott. Vi är dessutom måna om att få ha kvar polisstationen i Dalby, säger Philip Sandberg (L).

Publicerad 26 January 2019 00:00