Sven och Marita Holmgren har stora planer för de tre fastigheterna i framtiden.

Sven och Marita Holmgren har stora planer för de tre fastigheterna i framtiden. Foto. Sanna Hjalmarsson

Dalby gästis storsatsar: "Vill få byn att leva även på kvällen"

Startar upp hotell- och konferensverksamhet efter nyförvärv

DALBY. I veckan blev det äntligen klart att paret Holmgren, ägare av Dalby gästgivargård, får köpa de intilliggande tings- och polishusen. I de anrika lokalerna planeras nu stort för såväl fester som konferens och övernattning. "Vi vill erbjuda våra kunder något unikt som får dem att återvända till Dalby gång efter gång".

1666 fick Dalby Gästgivargård sitt första gästgivarebrev. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka ägs gästgiveriet av makarna Sven och Marita Holmgren som just nu håller på med en omfattande renovering av lokalerna.

– Det är en fullskalig renovering. Allt ska bli nytt, samtidigt som den gamla stilen ska bevaras. Det ställer stora krav av antikvariska skäl, säger Sven Holmgren.

Intill gästgiveriet ligger Dalbys gamla tings-och polishus som paret Holmgren nu planerar att konvertera till konferensanläggning och hotell.

– I tingshuset tänker vi att det ska bli konferens, fest och event i gammal miljö och för polishuset har vi sökt bygglov för åtta hotellrum. Tillsammans med de rum som i dag finns på gästis kommer vi på anläggningen kunna erbjuda totalt elva hotellrum, berättar Sven Holmgren.

Dalby är en by med stora möjligheter, inte minst med tanke på närheten till så väl storstad som flygplats. På senare år har den dock blivit lite sovande, menar Sven Holmgren.

– Det här är inget som vi kommer tjäna pengar på under vår livstid. Det är mer ett kulturhistoriskt projekt som vi vill göra för Dalby. Byn behöver bli mer levande igen även på kvällarna. En sån här anläggning kommer dessutom kunna attrahera kunder även till andra verksamheter i byn, säger han.

Tidsplanen för när allt ska vara klart är än så länge inte satt, men förhoppningen är att själva gästgiveriet ska vara färdigrenoverat i slutet av sommaren. Därefter är planen att tings-och polishusen ska genomgå samma omfattande renovering.

Vem eller vilka krögare som ska driva anläggningen är heller inte klart.

– Vi söker efter krögare. Det gäller att hitta rätt personer som har samma passion som oss för det här projektet.

Publicerad 28 January 2019 07:00