Kännetecknande för Voltaire är den knallröda stjärten.

Kännetecknande för Voltaire är den knallröda stjärten. Foto: PRIVAT

Lunds gojor söker efter försvunne Voltaire

Svartsjuka ska locka fram försvunna gråa Jakon

LUND.

Voltaire flög ut genom fönstret och försvann. Nu hjälps Lunds papegoj-ägare - och framför allt papegojor - åt för att hitta den gråa jakon. Det hemliga vapnet är Voltaires svartsjuka.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I lördags passade papegojan Voltaire på att flyga ut, när ett fönster stod öppet. Den flög österut och var försvunnen efter några sekunder.

– Han flög mot Östra Torn, men det blåste mycket så den kan ha kommit mycket längre än så. Vinden vände också, så han kan ha flugit in mot Lunds centrum, eller i stort sett i vilken riktning som helst, säger ägern Ingrid Bergenstråhle.

Sedan dess har familjen tillsammans med många frivilliga hjälpt till och letat efter Voltaire.

– Jag har lagt ut uppdateringar på sidor för bortsprungna djur och jättemånga har hört av sig. Människor är så snälla, konstaterar Ingrid Bergenstråhle.

Det ärt alla möjliga som engagerat sig och varit ute och letat i olika områden, men mest hjälp har Ingrid Bergenstråhle fått av andra papegojägare i Lund.

Papegojor har varit med i sökandet varje dag och förhoppningen är att Voltaire ska komma fram när han hör deras läten. Framförallt är dock förhoppningen att han ska bli så svartsjuk att han inte kan låta bli att komma fram.

– Papegojor har ett starkt revirtänkande och om han ser mig med andra papegojor kan han känna sig tvungen att komma fram även om han gömmer sig, säger Ingrid Bergenstråhle.

Voltaire är en grå jako, som är rätt lik en duva, men har papegojnäbb och en klarröd stjärt.

– Om ni ser en sådan fågel så uppskattar vi tips, så vi vet var vi ska leta, förklarar Ingrid Bergenstråhle.

Hon berättar att Voltaire kan klara sig ganska länge utomhus. Den gråa jakon kommer från en kall del av Afrika ursprunglingen och kan klara långa tider utomhusom den hittar lä och föda.

– Det finns personer som fått tillbaka sin papegoja efter ett halvår och i Helsingborg finns en vild papegoja som levt ute i två år.

Så här gör du om du hittar Voltaire

Om du ser Voltaire, levande eller avliden, uppskattar Ingrid Bergenstråhle alla tips! Det går bra att ringa henne på 0761-019050. Det går också bra att ringa polisen på 114 14 och lämna tips om var Voltaire kan finnas.

Publicerad 14 February 2019 00:00