Man körde ihjäl kvinna – döms till dagsböter

Fordonet totalförstördes

VEBERÖD. Den 33-årige man som i maj i fjol orsakade en 58-årig kvinnas död genom oaktsamhet i trafiken döms för vållande till annans död. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

På den vanligtvis hårt trafikerade väg 11 var det den aktuella morgonen sparsamt med trafik. Kvinnan som hade problem med sin bil hade stannat vid vägkanten. Trots att sikten var god såg inte den 33-årige mannen att kvinnans bil stod still förrän det var för sent.

Av utredningen framgår att att mannen kört in i kvinnans bil bakifrån så att den hamnade i diket, välte och blev liggande på sidan. Kvinnans fordon totalförstördes i och med kollisionen.

I samband med olyckan stannade flera bilar på platsen och privatpersoner inledde hjärt- och lungräddning på kvinnan fram tills att ambulans anlände. Kvinnans liv gick dock inte att rädda.

Mannen har i förhör själv uppgett att han inte minns exakt vad som hände. Han tror att han körde bakom en annan bil. När den framförvarande bilen plötsligt körde ut i vänster körfält slog han en blick i vänster sidospegel för att se om det var fritt bakom honom. Han ska då ha blivit bländad av den lågt stående solen som han hade i ryggen och därför försent upptäckt den stillastående bilen.

Enligt tingsrätten finns det inte någon annan förklaring till varför olyckan inträffade än att mannen varit oaktsam.

33-åringen, som tidigare är ostraffad, döms till villkorlig dom och dagsböter om 16 000 kronor. Han åläggs därutöver att betala skadestånd till kvinnans försäkringsbolag på 32 600 kronor.

Publicerad 14 February 2019 14:01