Språkvetaren, fonetikern, kattägaren och Landskronabon Susanne Schötz har nyligen släppt en bok som bland annat ska ge kattägare verktyg att förstå sin katt bättre.

Språkvetaren, fonetikern, kattägaren och Landskronabon Susanne Schötz har nyligen släppt en bok som bland annat ska ge kattägare verktyg att förstå sin katt bättre. Foto: Lars Gustafsson

Så talar katten sitt hemliga språk: "Lyssnar man blir man bättre på att förstå"

Språkvetare släpper bok om katters sätt att kommunicera

LUND/LANDSKRONA.

Hur låter din katts jamande – många vokaler på E eller kanske på Å? Nu släpper språkvetaren, fonetikern och kattägaren Susanne Schötz en bok om katternas hemliga språk. "Faktum är att vi har sett att ägare och katt anpassar sig efter varandra för att kommunicera", säger hon.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Får du en känsla av att din katt ibland låter ledsen, krävande – kanske på mat? Eller är kissens sätt att uttrycka sig rena grekiskan? Faktum är att kattens jamningar och brukande av vokaler och variationer i tonläge kan avslöja olika känslolägen och viljor.

– Om man lyssnar till ett mycket ljust mjau-ljud med mycket av vokalen I i – något kattungar ofta använder sig av – är katten kanske lite i nöd eller ber om hjälp. Blir det ett ljust men hesare jamande på Ä kommunicerar katten mer vänligt. En katt som vill leka eller mysa jamar ofta med mycket variation i melodin på Ä-vokaler, medan en katt som ofrivilligt sätts i en transportbur jamar på Å och O i fallande melodi. Det låter lite mer sorgset, säger Susanne Schötz.

Nyligen släppte hon boken Kattens hemliga språk som delvis bygger på hennes forskning på kattens läten men även på privata iakttagelser som ägare till fem katter.

– Har man som språkvetare och fonetiker suttit en hel dag och analyserat mänskligt tal och olika svenska dialekter är det svårt att låta bli att komma hem och lyssna med samma vetenskapliga öron på katterna, säger hon om intresset för katters kommunikation.

I sin forskning vid Lunds universitet har Susanne Schötz med två forskarkollegor studerat ett 70-tal katter i Skåne, Stockholm och Östergötland. Men hur en typisk skånsk katt kommunicerar – om det finns dialektala skillnader – får forskningsresultatet senare visa.

– Vi har inte riktigt kommit så långt. Nu analyserar vi hur melodin varierar mellan individerna från de olika områdena. Vi kan se att det finns en viktig skillnad på skånsk och stockholms intonation hos oss människor. Men det kanske inte direkt hörs om katten är skåning.

Däremot har Susanne Schötz forskning visat att det finns ett samspel i kommunikationen mellan ägare och katt.

– Många katter anpassar sina röster efter ägaren. Men även ägaren anpassar sig efter katten. Exempelvis om ägaren har en hesare röst anpassar sig katten efter det och vice versa. Det skulle kunna tyda på att katt och ägare utvecklar en egen kod för kommunikation. Hur generellt det beteendet är tittar vi vidare på.

Hennes råd till kattägare är att verkligen lyssna på sin katts olika läten och att man därigenom kan lära sig att förstå den bättre.

– På så vis kan man få en bättre kommunikation.

Publicerad 14 February 2019 09:24