Ordningsvakter ska sättas in kring Lund C.

Ordningsvakter ska sättas in kring Lund C. Foto: Fredrik Magnusson

Vakter vid Lund C och kameraövervakning på Klostergården

Fler åtgärder kan sättas in på otrygga platser

LUND.

Lundakvintetten har avsatt fyra miljoner kronor för brottsförebyggande åtgärder och nu kommer det tas beslut om vakter vid Lund C och kameraövervakning av Klostergårdens centrum, men det kan bli fler åtgärder om det behövs.

Av
Fredrik Magnusson

Beslut om vakterna kommer tas vid nästa möte i kommunstyrelsen i mars. Området där vakter ska sättas in är den så kallade C-triangeln vid Lund C som inbegriper Bantorget-Clemenstorget-Knut den stores torg.

– Det är ett område som sticker ut i kommunen när det kommer till otrygghet och synliga vakterna kan tillsammans med vakter som Jernhusen redan har på perrongerna täcka ett större område. Det handlar om att öka tryggheten genom att synas och vara ett komplement till polisen, säger Philip Sandberg (L), som är kommunstyrelsens ordförande.

En annan åtgärd är kameraövervakning av Klostergårdens centrum, där det i höstas var mycket skadegörelse.

– Vi har många som efterfrågat det och känner sig otrygga där. Det kommer också bli tillfällig kameraövervakning av Botulfsplatsen.

Philip Sadnberg (L) är kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Philip Sadnberg (L) är kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: Martin Olson/Lunds kommun

Flera tillfälliga åtgärder kan bli aktuella på platser som sticker ut när det kommer till otrygghet.

– Är det någon plats som är otrygg, antingen i Lunds centrum eller ute i byarna, som är otrygg så kan vi sätta in tillfälliga åtgärder som till exempel kameraövervakning, ordningsvakter eller fler förebyggande insatser. Vi följer så klart de rån som varit i Lund den senaste tiden och det är horribelt att människor drabbas, säger Philip Sandberg (L).

– Ordningsvakterna är ett komplement till polisen, de kan inte alltid vara på plats och kommunen kan aldrig styra över polisen utan det handlar om att förstärka.

Publicerad 20 February 2019 10:18