Josefine arbetar mot könsstympning – ett smycke i taget

Skänker pengar till Plan International

DALBY.

Ett specialarbete på gymnasiet sådde ett frö hos Josefine Svensson. Tjugo år senare skapade hon "Leave My Snippa Alone", ett initiativ för att motverka kvinnlig könsstympning med hjälp av smycken.

Av
Fredrik Magnusson

"Leave My Snippa Alone" kickade igång i höstas. Josefine har under drygt 20 år gått kurser i silversmide och det var inom det hon hittade ett sätt att samla in pengar till förmån för Plan Internationals arbete mot kvinnlig könsstympning.

En handfull flickor.

En handfull flickor. Foto: Privat

– Under en period var jag mellan jobb och jag ville hitta ett sätt att göra nytta utanför jobbet. Jag började med en idé på den flicka jag använder till smyckena genom att rita en skiss. Jag fortsatte att försöka göra en modell i vax och silverplåt, men inget blev bra, berättar Josefine.

Med hjälp av en industridesigner togs det fram en fungerande modell som kan användas för att gjuta silverflickorna som Josefine designat. Hemma i Dalby fortsätter sedan arbetet med en rad moment för att få fram de tre smycken som finns idag: en berlock, ett armband och ett halsband. 30 procent av summan Josefine säljer smyckena för går till Plans arbete mot könsstympning.

Det är många moment när Josefine gör sin asmycken.

Det är många moment när Josefine gör sin asmycken. Foto: Privat

– Ju mer jag gör desto mer kan jag bidra med. Jag vill att det ska komma in pengar. 200 miljoner kvinnor och flickor lider av konsekvenserna av könsstympningar i 30 olika länder. Varje dag sker det 8 000 stympningar, det måste bara stoppas. Det måste få ett slut.

Josefine har fram tills nu samlat in 15 000 kronor som hon skänkt och smycken finns hos kunder i bland annat Frankrike, Spanien, England, Sverige och Holland.

– Jag säljer via min Facebooksida "Leave My Snippa Alone", där jag har lagt upp en shop, men den som vill kan också se dem och köpa dem hos min syster på Hudateljén i Lund eller hos Kropp och själ i Södra Sandby.

Foto: Fredrik Magnusson

Produktionen har tagit rejäl fart och Josefine har tagit hjälp av sin sambo för att hinna med att tillverka dem. Hon jobbar dessutom heltid på Tullverket.

– Jag har nästan nått min maxgräns och det inte helt enkelt att hitta någon som kan hjälpa till, det krävs lite kunnande.

Till de smycken som nu tillverkas kan det komma att utökas med en pin, men Josefine vågar inte lova något ännu. Hon måste ta hand om de beställningar hon redan har. Och gymnasiearbetet då? Det finns kvar, Josefine hittade det på vinden hos sina föräldrar.

Josefine har en liten ateljé bakom huset i Dalby.

Josefine har en liten ateljé bakom huset i Dalby. Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 08 March 2019 00:00