Ulf Ellervik, professor i bioorgansik kemi riktar skarp kritik mot de tvättmedelsfria tvättstugorna.

Ulf Ellervik, professor i bioorgansik kemi riktar skarp kritik mot de tvättmedelsfria tvättstugorna. Foto. Adobe Stock/ Ragnhild Möller/LU

Forskare dömer ut försök med tvättmedelsfria maskiner: "Skulle de ha rätt är det Nobelprisklass"

Företaget bakom kallar forskarnas kritik för lobbying

LUND.

Lundaforskare menar att den teknik som AF bostäder testar på Vildanden i Lund med tvättmedelsfria tvättmaskiner saknar vetenskaplig grund. Bolaget bakom tvättmaskinerna kallar forskarnas kritik för lobbying.

Av
Fredrik Magnusson

Det är tidningen Lundagård som skriver om kritiken från fem Lundaforskare, där bland annat professor Ulf Ellervik ingår. Forskarna har skrivit till Energimyndigheten, som stödjer företaget Swatab, som installerat tekniken på Vildanden. Myndigheten stödjer med tre miljoner kronor.

– När en myndighet börjar dela ut stora anslag till något ovetenskapligt – eller i värsta fall pseudovetenskapligt – måste vi agera och berätta hur universitetsvärlden ser på det. Det här en teknik som saknar vetenskaplig grund. Skulle de ha rätt och vattnet faktiskt får nya egenskaper, är det Nobelprisklass på det, säger Ulf Ellervik till Lundagård..

Swatab kallar forskarnas kritik för lobbying.

– Vi tror att det här är utfört som ett tredjepartsuppdrag, Per Hansson, på Swatab.

Det dementerar Ulf Ellervik.

Energimyndigheten skriver till tidningen: "Inte utan förvåning har vi dock konstaterat att den kritiska gruppen av forskare har använt sig av en egen testmetodik som inte överensstämmer med hur kommersiella tvättmetoder vanligtvis prövas och analyseras. Vi har bland annat uppmärksammat att forskarnas alternativa testmetod inte har beaktat samtliga steg som används i en vanlig tvättprocess."

AF Bostäder kommer att testa de tvättmedelsfria tvättstugorna i ungefär ett år innan de utvärderar dem och responsen från hyresgästerna ska vara god än så länge.

Forskarna som skrivit under brevet är Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi; Sofia Essen, PhD analytisk kemi; Kristoffer Modig, universitetslektor i biofysikalisk kemi; Ola Wendt, professor i oorganisk kemi samt Charlotta Turner, professor i Analytisk kemi.

Publicerad 12 March 2019 10:34