Sofie Bjarup har skrivit boken

Sofie Bjarup har skrivit boken "Mörkrets barn" som utspelar sig i London 1888. Foto: Fredrik Magnusson

Ett fall i skuggan av Jack the Ripper

Sofie Bjarup har skrivit "Mörkrets barn"

SÖDRA SANDBY.

Vad hände i övriga London när Jack the Ripper härjade som värst? Det sätter Sofie Bjarup ljuset på i sin nya roman "Mörkrets barn".

Av
Fredrik Magnusson

Sofie fick upp ögonen för Jack the Ripper när hon arbetade som bussguide i London. Tillbaka i Sverige följde han med när Sofie hon skrev en magisteruppsats i litteraturvetenskap.

– Jag skrev då om tidningarnas roll i mytskapandet av Jack the Ripper, men det jag fastnade för i de tidningar jag läste var notiserna om allt annat som hände. Det som skedde i skymundan och fick väldigt lite uppmärksamhet. En arm i Themsen fick en notis på två rader, säger Sofie.

Det är just det som skedde i övriga London som är kulissen för "Mörkrets barn". Fokus ligger på den unge journalisten William Sinclair från det välbärgade västra London som för första gången kommer i kontakt med de östra stadsdelarna.

– Mötet med East End i London omkullkastar hela hans världsbild. Han träffar en annan journalist som han inleder ett förhållande med och tillsammans börjar de efterforska ett fall där en arm hittats i Themsen.

Boken är en kriminalroman där fokus ligger på romandelen.

– Jag vill att läsarna ska komma nära den tid jag beskriver, men också karaktärerna. Boken tar bland annat upp prostitution och homosexuellas vardag, frågor där vi i vissa delar av världen inte kommit speciellt långt idag jämfört med 1880-talets London.

"Mörkrets barn" har skrivits under flera år och var tänkt att bara bli en bok.

– Jag hade nog känt sorg om jag inte bestämt mig för att fortsätta med mina karaktärer i en bok till. Jag har lärt känna dem och vet allt om dem, säger Sofie.

Sofie har under skrivandet bollat sitt manus med en skrivargrupp. Även den har lärt känna karaktärerna väl.

– De kunde säga "han skulle nog inte reagera så här" och ha helt rätt.

Arbetet med boken har också innehållit refuseringar från förlag, men det har Sofie utnyttjat.

– Får du en refusering med feedback har du gått rätt långt, det är viktigt att tänka på. Visst har jag varit nära att ge upp under tiden men i kritiken måste du kunna sålla och knåda om din text.

Sofies nästa bok har redan en färdig historia och en scenstruktur och utspelar sig ett halvår efter "Mörkrets barn".

– För mig funkar det enklast att sätta upp en struktur med allt som ska vara med. På så sätt kan jag välja att skriva delar efter humör och inspiration. Visst ligger några delar kvar länge, men det är ett sätt som fungerar för mig.

Dem 19 mars kan du lyssna på Sofie när hon pratar om boken på Akademibokhandeln Gleerups klockan 18.

Publicerad 15 March 2019 00:00