Kodachicon i Lund kommer ha tävlingen Euro Cosplay under sina fyra dagar långa konvent.

Kodachicon i Lund kommer ha tävlingen Euro Cosplay under sina fyra dagar långa konvent. Foto: Arkiv/Fredrik Magnusson

Cosplay-tävling till Lund – avgörs under Kodachicon

Vinnaren får åka till London

LUND.

Under årets Kodachicon, som är ett fyra dagar långt konvent i Lund som fokuserar på nördkultur, så kommer tävlingen Euro Cosplay gå av stapeln.

Av
Fredrik Magnusson

– Det är den enda tävlingen i sitt slag i Sverige, och vad jag vet den enda tävling där vinnaren får åka och representera Sverige, säger Mia Johansson som är ordförande i Kodachikai, som är huvudarrangör för Kodachicon.

Vinnaren av den tävlingen kommer att åka för att representera Sverige på en cosplaytävling i London. Tävlingen är en vandringstävling och hölls förra året på Nordsken, en liknande mässa i Skellefteå.

– Det kommer finnas 15 platser i tävlingen och en jury väljer ut vilka som får tävla inför mässan. Vi kommer också ha en tävling för de som inte kommit lika långt inom cosplay, mer för nybörjare. De som tävlar i Euro Cosplay är inga nybörjare.

Juryn kommer bedöma dräkterna, som måste vara byggda och sydda av deltagarna själva, under mässan första dagar och på lördagen blir det bedömning på scen.

– Under lördagen kommer juryn titta på deltagarna på scen när de framför en scen eller en koreografi. De kommer också titta på hur närvaron är och på deltagarnas gestaltning och hur väl karaktärens drag kommer fram.

Kodachicon fokuserar på populär nördkultur. De har allt från TV-spel, Cosplay, dator-spel, lajv, skräckhus, workshop, föreläsningar och paneler. Konventet är i fyra dagar under helgen 30 maj - 2 juni och lockar över 1000 deltagare från hela Sverige, Norden och Tyskland. Kodachicon sker på Polhemskolan i Lund, Skåne, i samarbete med Sverok Skåne.

Cosplay

Cosplay är en förkortning för Costume Play. Deltagarna försöker efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie eller något annat sammanhang och målet är att vara så lik karaktären som möjligt. Betoningen ligger på kläder och rekvisita, men även skådespel och inövade framträdanden är vanligt förekommande. Dräkten ska helst vara egensydd till så stor del som möjligt och ju mer lik originalet desto bättre. Cosplay förekommer nästan uteslutande på konvent, i synnerhet på de multikonvent inom Sverok som är inriktade på östasiatisk populärkultur. Cosplay sker antingen löpande under konventet eller i tävlingsform. Källa: Kodacicon

Publicerad 16 March 2019 00:00