Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd. Foto. Ritzau Scanpix / Johan Nilsson

Gamla skånska mord kan lösas tack vare ny DNA-lag: "Revolutionerande"

Har redan fått svar i två fall

LUND/SKÅNE. Tack vare en ändring i polisdatalagen kan polisen nu spåra okända gärningsmäns DNA via deras familjer.

Metoden, med utvidgade familjesökningar har redan varit framgångsrik i uppmärksammade mordutredningar i bland annat Visby och Linköping, samt en 24 år gammal våldtäkt i Göteborg. Nu hoppas även polisen i region syd nå framgångar via metoden.

– Vi arbetar just nu med två skånska mordfall där det sedan tidigare finns okänt DNA från gärningsmannen. Vi har skickat in DNA till NFC för familjeundersökning och fått svar på, berättar Bo Lundqvist, kriminalkommissarie och chef för polisens Kalla fall-grupp i Lund.

Tidigare i år gick polisen i region syd ut med 15 skånska mordfall som de ville ha allmänhetens hjälp att komma vidare med.

Två av dem var mordet på 20- åriga Niklas Elmberg i Lund och dödsskjutningen av sexåriga Emil Rittbo i Hörby.

Vilka två fall som nu kanske inte längre är så kalla vill Bo Lundqvist inte gå in på.

– Vi har inte informerat de anhöriga om att vi tittar på fallen utifrån metoden och vi vill inte ge några falska förhoppningar, säger han.

Han är dock positiv till lagändringen som nu gör det lättare att söka på okända DNA genom att kartlägga familjeanknytning.

– Det ger oss ett mycket mer konkret underlag än vad vi kan få på andra håll. Det är ett mycket bra verktyg som kommer revolutionera brottsutredningar, säger han.

Efter att man skickat in DNA för analys på Nationellt forensiskt centrum får man en lista med namn som har genetisk anknytning till gärningsmannen.

– Du kan aldrig springa från ditt DNA. Om det hittats på en brottsplats är det en väldigt betungande omständighet, säger Bo Lundqvist.

Efter att Kalla fall-gruppen gått igenom de resultat de nu fått från NFC kommer de gå vidare och analysera bevis från andra fall.

– De som begått mord ska aldrig kunna känna sig säkra. De ska veta att vi aldrig ger upp och att vi kommer använda tekniken mot dem.

Publicerad 17 March 2019 00:00