Foto. Polisen/Privat

Stina löste polisens ringmysterium med hjälp av släktforskning: "Kul att kunna hjälpa"

En person misstänks nu för grov stöld

REVINGE/HÖÖR. När polisen bad om hjälp att hitta ägarna till två upphittade vigselringar på Facebook, kunde Stina Loo hjälpa till genom sina kunskaper inom släktforskning. Nu har en person kunnat lagföras för grov stöld.

Av
André Färnsveden

Det var den 28:e februari som polisen bad om hjälp för att hitta ägarna till två upphittade vigselringar, via Facebook. På ena ringen stod det Elsie och på den andra Emil med ett graverat datum från 60-talet på varsin ring.

”Var ringarna hittades kan jag av olika skäl inte gå in på” skrev Dan Lindström från polismyndigheten i Höör, i mail till lokaltidningen i sambandet upphittandet.

När Stina Loo upptäckte att polisen behövde hjälp tog hon tillfället i akt och började använde sig av sina kunskaper inom släktforskning för att försöka hitta Elsie och Emil.

– Jag använde mig av Arkiv Digital, som har flera sökbara register. Så jag gick in på Sveriges befolkning över 1975. Sen skrev bara in ”Elsie och Emil” och begränsade det till Skåne. Därefter gjorde jag ett tidsintervaller och såg till att de skulle bo där då, säger hon.

Polisen hade använt sig av sina egna forskningsmetoder för att hitta paret. Inte bara för att ringarna skulle återvända till sina rätta ägare utan även för att kunna reda ut vem som ska ha stulit dem.

”Till exempel kontrollerar vi de register vi har tillgång till, kontaktar skatteverket med mer. I detta fall har sökresultatet varit alldeles för stort för att överblicka. Dessutom finns risken att målsägande inte är i livet längre vilket försvårar sökningarna betydligt” skriver Dan Lindström i mail till lokaltidningen.

Men Stina som har jobbat med släktforskning i 13 år såg det här som en möjlighet att kunna hjälpa till.

– Polisen har ju ganska begränsade resurser och här sträcker de ut en hand. Att kunna då hjälpa polisen i ett viktigt fall, när det är någon som har stulit ringar, känns jättekul, säger hon.

Hon skickade in sitt förslag till polisen via e-postadressen polisen hade skrivit i sin efterlysning och fick svar ganska snabbt då polisen misstänkte att det skulle kunna vara rätt.

– Först så skrev han ”Jag tackar väldigt mycket för hjälpen. Dina efterforskningar kan vara det jag behöver för att komma vidare.” Sen uppdaterade han mig efter och ställde följdfrågor, säger Stina.

Med Stinas hjälp kunde polisen hitta en person som nu misstänks för grov stöld.

– Det var fantastiskt och jätteroligt, det kändes ganska skönt att kunna hjälpa till på något vis, säger Stina.

Hennes intresse för släktforskning började tidigt och har utvecklats från ett tidigt intresse till ett yrke.

– Jag har alltid varit intresserad av historia och släkten, ända sedan jag var liten. Jag fick syn på ett släktträd som gjordes på min släkt under 70-talet och såg att det var en del grenar som saknades. När man sedan kunde kolla upp det på nätet i början av 2000-talet så började jag forska och sen dess har jag varit fast, säger Stina.

Genom sina forskningar har hon hittat mycket spännande information. Dels vad som kan bli ett löst fall för polisen men även andra intressanta upptäckter.

– Jag har fått jättemycket kontakt med ättlingar till immigranter i USA, som jag har blivit god vän med. Det har varit fantastiskt givande med DNA-släktforskningen, att man kan få kontakt med folk som man inte har någon koll på, säger hon.

Publicerad 18 March 2019 12:56