Ewin Ates är nybliven SM-vinnare och ska represemntera Sverige vid VM och EM i thaiboxning.

Ewin Ates är nybliven SM-vinnare och ska represemntera Sverige vid VM och EM i thaiboxning. Foto: Fredrik Magnusson

Ewin tog SM-guld – nu siktar på hon VM-medalj

Ewin Ates från Lund representerar Sverige

LUND.

För ett år sedan förlorade Ewin Ates SM-finalen i thaiboxning. Då bestämde hon sig för att ta revansch i år. Nu har hon vunnit SM-guld och siktar på VM-medaljer.

Av
Fredrik Magnusson

Ewin Ates började med thaiboxning för drygt tio år sedan.

– Jag blev kär i sporten direkt. Jag kände att det var min grej. säger Ewin.

Hon tävlar i viktklassen - 60 kilo, en viktklass där konkurrensen är hård.

– Sverige har många duktiga på damsidan som tagit medaljer på VM och EM. Jag har fokuserat så mycket på SM att när jag vann så kunde jag inte sluta gråta, folk visste inte om jag vunnit eller förlorat när jag gick till omklädningsrummet.

Vinsten på SM har gett Ewin en landslagsplats i sin viktklass. Till sommaren väntar VM i Bangkok och till hösten avgörs EM i Minsk.

– Jag har varit med i internationella turneringar och mött den regerande världsmästaren från Israel. Hon vann men nu har jag koll på henne. Jag siktar på medalj på VM.

Vad gör dig så framgångsrik?

– Jag är väldigt teknisk och rör mig mycket, och sedan har jag vinnarskalle.

Vad ska du lägga extra krut på inför VM?

– Styrka och klinch, det är som stående brottning där du använder knäna mycket mot motståndaren.

Sverige har väldigt många framgångsrika thaiboxare på damsidan. I Ewins klubb, Öresund Muay Thai Camp i Malmö, tränar hon med fighters med VM- och EM-medaljer i bagaget.

– Tjejerna som håller på vågar ta för sig och alla slåss för sina guld. Samtidigt kan de ta till sig av kritik för att bli bättre, en viktigt egenskap om du ska bli duktig. Kroppsformen spelar ingen roll, det finns olika fördelar beroende hur din kropp ser ut, men du måste vilja utvecklas hela tiden för att bli bra.

Ewin satsar ordentligt på VM. Det blir sex till åtta pass i veckan med tränaren Rasmus Svensson. Hon arbetar deltid för att kunna hinna med.

– Jag har fantastiska kollegor som stöttar mig, det är jag tacksam för. Särskilt i slutet av satsning kan du vara sliten med all träning och bantning för att hålla viktklassen.

Publicerad 19 March 2019 00:00