Brist på narkossjuksköterskor i Lund.

Brist på narkossjuksköterskor i Lund. Foto: Mostphotos.com

Brist på narkossköterskor ställer in operationer på Sus

Personal varnar för patienters säkerhet

LUND.

Det saknas 20 narkossjuksköterskor på centraloperation på Sus i Lund. Bristen gör att operationskapaciteten är nedsatt med en femtedel.

Av
Fredrik Magnusson

Eva-Marie Ottosson Möller är skyddsombud på Vårdförbundet och arbetar som narkossjuksköterska.

– Det har varit turbulent en lång tid och vi har hamnat i en spiral där vi inte kommer tillbaka till normalläget. Vi med längre erfarenhet får ta mer OB och jour när nya ska läras upp och det kan du göra under en begränsad tid men när den tiden aldrig upphör går det inte.

– Det handlar om pengar. Arbetsgivaren måste krypa till korset och betala. Vi har folk som tackar nej till att arbeta här när de får se lönerna.

I höstas var det tio som sa upp sig och ytterligare fem har funderingar på att sluta.

– Den verksamhet som jag började i för femton år sedan finns inte idag. Läget kan bli värre, säger Eva-Marie Ottosson Möller.

Personalen varnar nu för att patienternas säkerhet kan vara hotad enligt Sveriges Radio (SR). Det håller inte Carolina Samuelsson, verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus, med om.

– Jag tycker att vi på totalen lyckas med att se till att vi kan ta hand om de patienterna med störst behov. Men jag ska inte sticka under stolen med att det är ett utmanande läge, säger Carolina Samuelsson till SR.

Publicerad 20 March 2019 08:30