Hussein Ismail.

Hussein Ismail. Foto: Kerstin Jönsson

Skulle utvisas för han tog ut för lite lön – nu får Hussein stanna

Har bott i Sverige sedan 2014

LUND.

För ett drygt år sedan skulle Hussein Ismael utvisas från Sverige efter att han tagit ut för lite lön från sitt företag under en kort period. Nu är det klart att han kan stanna. Ett arbetstillstånd för ett år har precis blivit klart.

Av
Fredrik Magnusson

– Det har varit en väldigt stressig period för mig och min familj. Under hela överklagandet har vi inte kunnat röra oss utanför Sveriges gränser, det har funnits en risk för att vi inte skulle kunna komma in igen, säger Hussein Ismael.

I början av februari förra året, tre år efter att Hussein Ismail kom till Sverige, fick han beslut om att han måste återvända till sitt hemland Libanon. Detta med anledning av att han under ett antal månader under företagets uppstart inte tjänade avtalsmässig lön.

I en tidigare intervju i Lokaltidningen har Hussein Ismail förklarat att han frivilligt gick ner i lön under en period för att rädda företaget som inte hade tillräckliga likvida medel. Ingen på företaget kände till att de i och med det bröt mot lagen och när misstaget uppdagades rättades det till. När utvisningsbeskedet kom hade Hussein fyra veckor på sig att packa och frivilligt lämna landet.

– Det har ibland känts som ett öppet fängelse. Min frus fader blev sjuk och avled och vi kunde inte åka dit och träffa honom. Vi har sovit dåligt under hela perioden och det har varit en konstant stress där vi väntat på svar. Vi kommer aldrig glömma den här perioden men vi har fått mycket stöd från många, och det är jag väldigt tacksam för.

Det arbetstillstånd Hussein nu har är på ett år, detta för att tiden innan barnens pass går ut gjorde det omöjligt att ge ett tvåårigt arbetstillstånd.

– Vi hade kunnat förnya barnens pass, nu måste vi börja en ny cykel snart igen. Samtidigt har jag sett under processens gång att reglerna förändrats till det bättre för andra som befinner sig i samma situation. Nästa gång kommer vi ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Hussein var med och grundade företaget Birka BioStorage 2014 i Lund och till våren flyttar företaget till nya större lokaler i Lund och expanderar när det kommer till kapaciteten.

– Det är vad vi strävat efter sedan vi startade.

Publicerad 29 March 2019 00:00