Lunds tingsrätt.

Lunds tingsrätt. Foto. Arkivbild

Sjuksköterska försökte mörda sin make – döms till åtta års fängelse

Högg honom i magen och halsen med kökskniv

LUND. Kvinnan bad sin man att blunda för att kunna överlämna en överraskning från deras gemensamma barn. Sekunderna senare högg hon honom i halsen med en stor kökskniv. Nu döms småbarnsmamman mot sitt nekande till åtta års fängelse för mordförsök.

Det var i början av januari i år som den 32-åriga kvinnan, som nyligen separerat från sin make, knackade på hans lägenhetsdörr i centrala Lund. Hennes förevändning till besöket var att hon ville diskutera deras gemensamma barns födelsedagskalas.

Maken som blev glad över att han tilläts engagera sig i barnet bjöd in kvinnan i lägenheten. Efter en stund bad kvinnan honom att blunda då hon hade en överraskning till honom.

I ögonvrån ska då mannen ha sett hur hon sträckt sig efter den kökskniv som hon sekunderna senare högg mot honom. Bladet träffade halsregionen invid axeln.

Maken ska därefter ha staplat ut i trapphuset där han ropat på hjälp. Innan grannarna hann fram ska kvinnan åter ha huggit honom med kniven, denna gång i magen.

– Hennes blick var så svart, det var aldrig något jag sett tidigare, har maken uppgett i förhör.

Upprinnelsen till händelsen ska enligt mannen ha varit långvariga konflikter mellan paret som bland annat handlat om vårdnad för den gemensamma dottern.

Mannen ska i förhör även ha berättat att kvinnan under längre tid varit extremt kontrollerande och svartsjuk, vilket var det som orsakade separationen mellan dem en tid innan händelsen.

Kvinnan har under hela rättegången hävdat självförsvar och nekat till åtalspunkten försök till mord. Tingsrätten finner det dock bevisat att hustrun försökt mörda sin make, även om det inte varit planerat.

Även om mannens skador inte varit direkt livshotande så var de enligt tingsrätten av sådan art att de obehandlade hade kunnat leda till makens död. Att kvinnan är utbildad sjuksköterska styrker, enligt rätten, även det faktum att hon varit medveten om risken för att hennes make skulle dö till följd av skadorna hon tillfogade honom.

Kvinnan döms nu till åtta års fängelse. Hon ska även betala skadestånd till sin make på cirka 196 000 kronor.

Publicerad 10 May 2019 11:35