David Batra.

David Batra. Foto: Robert Eldrim

David Batras elefant lämnar rummet

Sista föreställningen ges på arenan i Lund

LUND.

David Batra har sedan hösten 2017 turnerat landet runt med föreställningen "Elefanten i rummet". Den 17 maj går han i mål i Lund med sitt 184:e framträdande.

Av
Fredrik Magnusson

Föreställningen är en stand-up kring Davids privata liv samtidigt som hans fru Anna Kindberg Batra stod i de politiska händelsernas centrum. Sammanlagt har över 130 000 personer sett showen.

– Första gången jag nämnde något privat på scen var faktiskt i Lund. Det var när jag turnerade med Robin Paulsson och det var precis när Fredrik Reinfeldt skulle få en efterträdare. Robin sa till mig"du måste prata om elefanten i rummet" så jag nämnde det kort och du kunde känna hur det blev en lättnad hos publiken, säger David.

Vad är det som gjort att denna föreställning funkat så bra?

– Jag märkte när jag testade skämten innan showen att de funkade väldigt bra och jag trodde det skulle gå bra men att så många sett mig är inte klokt.

Hur mycket material är kvar sedan premiären 2017?

– Ganska mycket har förändrats. Precis när jag släppte biljetter till Globen bestämde Anna att hon skulle avgå, då fick jag skriva om en hel del. Sedan tog jag bort den delen efter ett halvår eller så, när det började kännas gammalt. Det är ju inte bara material kring det i showen men det är den röda tråden som jag kommer tillbaka till.

Under finalkvällen på arenan i Lund utlovas flera hemliga gäster, men David är hemlighetsfull.

– Det kommer bli en överraskning och det jag kan säga är att det inte är någon humorkollega eller någon med koppling till Lund.

Kommer du sakna "Elefanten i rummet"?

– Det kommer jag verkligen att göra. Bara i vår har jag gjort över femtio föreställningar och jag tänker och slipar på skämt hela tiden. Jag lever med den och finjusterar och efter den 17 maj är det slut, det är möjligt jag kommer drabbas av postproduktionsdepression.

Har du nya projekt på gång?

– Jag kommer göra några mindre saker för TV men sedan är tanken att jag ska ha ett långt och skönt sommarlov.

Publicerad 11 May 2019 00:00