Anders Almgren (S).

Anders Almgren (S). Foto: Martin Olson

S: Lundakvintetten spelar ett högt spel med ungdomars framtid

Bråk kring alternativ för ny gymnasieskola

LUND.

Anders Almgren (S) kallar förslaget kring Hedda Andersson gymnasiet för ett lågt beteende och att Lundakvintetten spelar ett högt spel med ungdomars framtid.

Av
Fredrik Magnusson

Anders Almgren (S) ifrågasätter en hel del kring Lundakvintettens förslag om alternativ för Hedda Andersson gymnasiet.

– Försenas skolan ytterligare betyder det i förlängningen att färre platser finns att söka och det kan betyda att de unga det handlar om inte kommer in på gymnasiet alls. Vi som kommun ska ge ett besked om att platserna finns, fokusera ni på skolarbetet.

Lund är en populär kommun för gymnasieelever och det är utifrån det som Anders Almgren vill se det hela.

– Det är inte så att en gymnasieskola kommer att stå tom om några år. Om det skulle finnas en risk hade väl knappast en privat aktör velat bygga en skola som kommunen hyr ett par år och sedan lämnar. Vad vet Lundakvintetten om fastighetsbranschen?

Ett alternativ som fördes fram av kvintetten var att undersöka om att låta en privat aktör bygga skolan och sedan hyra den, för att minska investeringen.

– Vi hade en bred överenskommelse i frågan som skulle vara långsiktigt och hålla över valet men nu spelar Lundakvintetten ett högt spel, och de som drabbas är framtidens gymnasieelever.

Vad spelar det bråk som uppstått kring samverkansavtalet med andra kommuner in?

– Inget alls. Vi har lagt en motion kring detta men kvintetten är så splittrad i frågan att de inte kommer framåt.

Anders Almgren tycker att Lundakvintetten borde kommit och pratat innan de lade fram förslaget.

– Om de nu har en befängd idé om att stoppa det här så tar de väl en diskussion kring det med oss. Nu får vi reda på det genom att journalister ringer.

Publicerad 11 May 2019 00:00