Julia Honberg Lagrelius (tv), Kasper Rose, Andreas Blixt och Viggo Persson från historieprogrammet på Katedralskoslan i Lund är några av de elever som arbetat med den utställning om Ravensbrück som nu visas där.

Julia Honberg Lagrelius (tv), Kasper Rose, Andreas Blixt och Viggo Persson från historieprogrammet på Katedralskoslan i Lund är några av de elever som arbetat med den utställning om Ravensbrück som nu visas där. Foto: Fredrik Magnusson

Utställning om Ravensbrück på Katedralskolan – öppen för alla

Elever från två olika program har tagit fram materialet

LUND.

Utställningen "Ravensbrück – vi som levde där" har gjorts av elever på Katedralskolan i Lund. Fram till sommaren kan den besökas på skolans bibliotek.

Av
Fredrik Magnusson

Det är elever från Historieprogrammet och IB-programmet som tillsammans arbetat med utställningen om koncentrationslägret Ravensbrück, som var ett kvinnoläger där det utfördes medicinska experiment. Lund var en av de platser dit överlevande från lägret kom.

– Vi har besökt Ravensbrück när vi åker med eleverna till Berlin, men vi har också kopplingen till Lund, berättar Louise Callmer som tillsammans med Marcus Karlsson varit de lärare som arbetat med utställningen.

Eleverna fick innan besöket i lägret välja ett tema som de arbetat med. Utgångspunkten har varit de vittnesmål som finns och förvaltas av Lunds universitet.

– Det är väldigt intressant att det finns så många vittnesmål från Ravensbrück, det ger en större bild av vad som hände, säger Viggo Persson.

– Vittnesmålen togs också precis när människor kom till Lund vilket gör det, från ett källkritiskt håll, till ett väldigt bra material för att beskriva vad som hände i lägret, säger Andreas Blixt.

Ravensbrück är kanske inte så känt för den breda allmänheten. Elever från Katedralskolan har tidigare också medverkat i en bok om lägret.

– När du läser om det får du också en inblick i hur Tyskland fungerade efter kriget. En av läkarna från lägret drev praktik under 20 år efter krigsslutet innan det blev känt vem hon var, säger Julia Honberg Lagrelius.

Kasper Rose gjorde en intervju med en av överlevarna från lägret.

– Det var fortfarande svårt att prata om vad som hände. Vi fick ta många pauser under intervjun, säger Kasper.

Utställningen som eleverna nu gjort klar och visar i Katedralskolans bibliotek är tänkt att kunna åka runt till skolor och museum, men först kan alla som är intresserade gå och titta på den i skolans bibliotek. Där står den tills skolavslutningen.

Publicerad 11 May 2019 00:00