Byahusets vänner har beslutat att sälja huset i Södra Sandby.

Byahusets vänner har beslutat att sälja huset i Södra Sandby. Foto: Fredrik Magnusson

Därför ska byahuset i Sandby säljas

Byahusets vänner vill ägna sig åt kärnverksamheten

SÖDRA SANDBY.

Byahusets vänner i Södra Sandby har slut på ork, pengar, lust och mod. Orden är Petra Kvists när hon beskriver varför föreningen nu tagit det vemodiga beslutet om att sälja huset.

– Byahuset ska vara en mötesplats och ett kulturhus men vi får ägna all tid åt att laga och fixa huset, söka bygglov och allt annat utom det som är roligt. Vi har gått från att vara 800 medlemmar till 38, vilket jag förstår när vi inte kan göra det som är roligt, säger Petra Kvist.

Huset köptes 1997 och är en gammal industri på 2500 kvadratmeter. I huset finns 17 hyresgäster, föreningar och företag.

– Vi gjorde en mätning och huset har 500 besökare dagligen.

Föreningen har berättat om sina planer för hyresgästerna och möts av förståelse. Om ingen idé kommer fram så kommer huset säljas efter sommaren.

– Vi kan inte äga och förvalta ett så stort hus, det är tråkigt men det är inte vårt jobb. Det vi ägnar all vår tid åt är emot våra stadgar.

Föreningen siktar på att vara kvar i Sandby med omnejd och ägna sig åt det som står i stadgarna, nämligen att vara en mötesplats och kulturhus. Föreningen har under 20 år haft tillfälliga bygglov men nu måste ett permanent till. Problemet är att det bygglov som söktes överklagades och nu får de börja om igen. Utan bygglov kan ingen planering för verksamheten göras och pengar som sökts till verksamheten och beviljats har fått lämnas tillbaka eftersom det uteblivna bygglovet gör att någon verksamhet inte går att sätta igång.

– Vi är som i limbo.

Föreningen har redan sett ett intresse för fastigheten trots att den inte ligger ute till försäljning.

– Med en försäljning så kan vi starta verksamhet på annat håll och jag tror vi kan få tillbaka många av våra medlemmar då. Vi är den enda kulturföreningen i byn.

Publicerad 12 May 2019 00:00