TXF är Fabian Aspelin och Thilda Unnerstam. Nu har de släppt sin debut-EP på Spotify.

TXF är Fabian Aspelin och Thilda Unnerstam. Nu har de släppt sin debut-EP på Spotify.

"Det är för bra för att inte låta folk höra det"

Duon TXF släpper debut-EP

LUND. Fabian Aspelin och Thilda Unnerstam träffades när de båda gick på Spyken. Tillsammans bildar de TXF, som nu släppt sin första EP på Spotify.

Av
Fredrik Magnusson

– TXF är helt enkelt första bokstäverna ur förnamnen med ett X mellan, vi döpte också vår första låt till det, säger Fabian när vi ses.

Han och Thilda berättar hur de började göra musik på Spyken och på den vägen hittade varandra. Det sista halvåret har de hängt tillsammans mycket, men hållit musikprojektet hemligt.

– Vi brukar börja med att ta en kopp kaffe och sedan börjar vi jobba. Vi är ganska olika men kompletterar varandra, säger Fabian.

– Det är skönt att vara två. Vi kan vara ärliga mot varandra, säger Thilda.

De kommer från lite olika håll när det kommer till musiken. Fabian gillar hiphop medan Thilda drar mer åt det souliga hållet. Med allt de lärt sig på Spykens musikutbildning och mycket känsla för vad som låter bra skriver de sina låtar. Stämsång är något de båda kommer tillbaka till.

– Det blir en bra blandning, det kanske inte är korrekt rent musikteoretiskt, men det låter bra, säger Thilda.

TXF kanske startade som en rolig grej men det som duon spelat in ville de dela med sig av.

– Det är för bra för att inte låta folk höra det. Vi gjorde för vår egen skull så det har aldrig funnits någon press. Vi har inte berättat för våra vänner förrän två veckor innan vi skulle släppa materialet. Då var första gången alla fick reda på det, säger Thilda.

Thilda och Fabian vill låta EP:n göra sitt nu, samtidigt som de försöker hitta vägar att nå igenom bruset. Thilda har en del trådar hon drar i.

– Jag var med i lilla melodifestivalen när jag var elva år och fick en förfrågan 2017 om att vara med i melodifestivalen 2017 som jag tackade nej till. Jag tänker att jag genom det har en del kontakter jag kan arbeta med. Du måste också ha skinn på näsan och våga ringa, inte bara en eller två gånger.

Det är ganska kaxigt att tacka nej till melodifestivalen.

– Det är inte för mig, inte min plattform. Det var så jag kände.

Med EP:n ute tar duon det lite som det kommer. Det finns mer material att arbeta med och idéer är det ingen brist på.

– Vi ska väl göra en singel som nästa projekt, säger Fabian och tittar på Thilda som håller med.

– Och spela live, det är ett sådant otroligt kvitto på ditt arbete när folk kommer och ser dig sjunga live. De som lyssnar nu vet vi inte vilka de är men det har hänt att folk jag inte känner kommer fram och pratar om vår musik med mig, det är häftigt.

Vill du lyssna så är det bara att söka på TXF via Spotify.

Publicerad 12 May 2019 00:00