S:t Hans bjuder löparna på kuperad terräng, hela tiden.

S:t Hans bjuder löparna på kuperad terräng, hela tiden. Foto: Privat

Extrem utmaning i S:t Hans backar

Dags för S:t Hans Extreme

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Den 23 maj är det dags för S:t Hans Extreme. Det är sextonde gången loppet går av stapeln och det är tredje gången som S:t Hans Extreme Ultra finns med.

– Det är ett väldigt kuperat lopp, det är mer kuperat på en mil än vad Lindingöloppet har på tre mil. Vi har bara några hundra meter som är helt flackt, men annars går det upp eller ned hela tiden, säger Sara Snogerup Linse, tävlingsledare.

Loppet är en utmaning och det är nedför som är jobbigast.

– För att springa utför behöver du ha teknik och styrka. Att springa uppför handlar bara om kondition. Nedför ger också en extrem träningsvärk, säger Sara Snogerup Linse.

Loppet erbjuder två sträckningar, fem och tio kilometer. I ultraloppet handlar det om att få ihop så många kilometer som möjligt på sex timmar. Förra årets vinnare lyckades springa 67 kilometer under sex timmar.

– Banrekordet ligger på 68,8 kilometer på sex timmar. Förra året var det 36 som ställde upp i ultra. Vi får se hur många det blir i år men det är redan nu 37 anmälda så det blir rekord.

Totalt var det 400 som ställde upp i de olika klasserna. Sista ordinarie anmälan är den 15 maj men det finns möjlighet att efteranmäla sig.

Publicerad 13 May 2019 10:10