Lunds första fristadsförfattare är på plats i Lund.

Lunds första fristadsförfattare är på plats i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Lunds första fristadsförfattare är på plats

Uladzimir Njakljajeu ska vara i Lund i två år

Av
Fredrik Magnusson

LUND: Lund har nu fått sin första fristadsförfattare. Under två ska Uladzimir Njakljajeu, som är författare, poet och politiskt aktiv i Belarus vistas i Lund. Fristadsprogrammet innebär att en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Programmet är nationellt kopplat till Statens kulturråd och regionalt till dess kulturplan. Valet av Fristadsförfattare görs av en utsedd grupp politiker samt tjänstemän i kommunen.

– Yttrandefriheten är lätt att ta för given, ibland så lätt att vi inte ägnar en tanke åt alla de människor som riskerar sina liv för att säga sanningar. Genom att vi nu tar emot vår första fristadsförfattare gör vi ett aktivt och praktiskt ställningstagande för yttrandefrihet samtidigt som vi berikar det lokala kulturlivet, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Uladzimir debuterade som poet 1970. Han har fram till idag fått tolv poesisamlingar utgivna, samt två noveller, några pjäser och ett dussintal populära sångtexter. Hans utgivning finns på flera språk, bland annat engelska, ryska, ukrainska, polska, ungerska, finska och svenska.

Publicerad 14 May 2019 10:26