Ny kritik från S angående omtaget för Hedda Anderssongymnasiet.

Ny kritik från S angående omtaget för Hedda Anderssongymnasiet. Foto: Fredrik Magnusson

Ny S-kritik kring Hedda Anderssonplaner

"mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar slängs i sjön"

LUND.

Socialdemokraterna kritiserar beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott om att utreda Hedda Andersson gymnasiet igen.

Av
Fredrik Magnusson

Lundakvintetten presenterade nyligen sina planer för skolan och att de ville vända på varenda sten kring skolan. Förslaget fick genast kritik från Socialdemokraterna som nu fortsätter kritisera förslaget, både i kommunstyrelsen och i utbildningsnämnden. Partiet skriver i ett pressutskick "det borgerliga minoritetsstyret beslutat att återigen utreda alternativa placeringar av skolan. Som skäl anförs att tre nya faktorer har tillkommit som påverkar planeringen. Skälen sägs vara att detaljplanen har överklagats, samverkansavtalet om fritt sök ifrågasätts av ett antal samverkanskommuner och den totala investeringskostnaden".

– Den långsiktiga gymnasieplaneringen går inte att avhända sig till någon ”marknad”, det är ett ansvar som kommunen måste ta. Det borgerliga styret verkar oförmögna att ta sådant ansvar. De bromsar byggnationen av en gymnasieskola som redan är öppnad samtidigt som de vägrar att presentera förslag på hur ”Fritt sök” reformeras så att behöriga elever från Lunds kommun garanteras plats i Lunds skolor. Detta trots tydliga löften från styret. Att bromsa projektet nu innebär dessutom att mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar slängs i sjön. Detta är på inget sätt ett långsiktigt hållbart agerande från styret, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Att fler gymnasieplatser behöver skapas råder det stor enighet om enligt S. Socialdemokraterna menar att det är eleverna och personalen som far mest illa av Lundakvintettens senaste förslag.

– Med det nu tagna beslutet med åtföljande förseningar av skapandet av nya gymnasieplatser leder de kommande åren till att fler lundaungdomar tvingas att söka sig till skolor i Malmö, Eslöv, Landskrona och kanske ännu längre bort. Och hur ska man klara nyrekryteringen av lärare till höststarten med närmare 250 nya elever på Hedda när skolans framtid nu blivit så osäker? säger Stig Svensson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i utbildningsnämnden.

Philip Sandberg (L), som är kommunstyrelsens ordförande menar att S inte borde vara rädd för att ta fram all fakta.

– Om man är så tvärsäker på att nuvarande planering är den absolut bästa, så som S och SD påstå sig vara, då räds man väl inte att få fram all fakta och alla alternativ så att lundaborna får ta del av dem? Det handlar säkert även om att S, som hela tiden haft siktet inställt på att riva en väl fungerande skola som Svaneskolan, har alldeles för mycket prestige efter att ha kört över elever, personal och kringboende flera gånger.

Publicerad 14 May 2019 11:26