Foto. Adobe Stock

LundaPride firar fem år – hoppas på besöksrekord

"Förut fick vi lägga tid på att legitimera organisationen, nu räknar folk med LundaPride"

LUND. För femte året i rad bjuder LundaPride på festival, med kärleken som ledord. Årets tema är inkludering och organisationens ordförande Johannes Wannong säger att viktigast är att alla känner sig välkomna. Även de som inte har möjlighet att gå.

Av
Martina Karpmyr

Det ligger mycket arbete bakom en Pridefestival, säger Johannes Wannong. Han har arbetat med LundaPride sedan 2016 och ser en stor förändring av festivalens genomslag.

– Då fick vi argumentera för varför Pride är viktigt och lägga tid på att legitimera organisationen. Nu ser vi att folk räknar med att LundaPride faktiskt blir av. På så sätt ser vi ett stort genomslag och det är verkligen jätteroligt, säger Johannes Wannong.

Förra året fick festivalen anordnas i juni för att inte krocka med Lundakarnevalen. Det hade blivit för mycket för polisen med två så stora arrangemang nära inpå varandra, säger Johannes Wannong.

– Det blev lite färre besökare förra året, antagligen eftersom studenterna hunnit åka hem. Det var dock 4 000 personer som gick i paraden, vilket slog rekord. I år kör vi i maj då fler är hemma och studenterna har inte hunnit lämna. Så vi hoppas kunna spräcka besökarsiffrorna i år, säger Johannes Wannong.

Festligheterna drar igång på fredag med dragföreställningen ”Welcome to Burlesque” på Mejeriet, en av helgens höjdpunkter enligt ordföranden. Prideparken öppnar på lördagen där en scen och flera utställare kommer hålla till. Men paraden är såklart själva crescendot för festivalen, säger han.

Årets tema är inkludering. LundaPride ska finnas till för alla, säger Johannes Wannong.

– Vi diskuterade mycket om vi skulle nischa temat ytterligare men kom fram till att inte göra det. Vår filosofi är att alla ska synas. Om vi ska uppnå det målet måste alla få vara med. LundaPride ska vara en plats dit alla känner att de kan gå, även om de inte gör det. Om man stannar hemma ska man veta man hade varit välkommen om man velat eller haft möjlighet, säger Johannes Wannong.

Publicerad 21 May 2019 10:30