Dom i våldtäktsmål.

Dom i våldtäktsmål. Foto: Fredrik Magnusson

Psykolog bröt sin tystnadsplikt – man döms för våldtäkt

Får två års fängelse

LUND. En 23-årig man döms för våldtäkt på en 15-årig flicka. Den tidigare ostraffade mannen får till två års fängelse. Åtalet möjliggjordes efter att flickans psykolog bröt sin tystnadsplikt.

Av
Martina Karpmyr

Våldtäkten ägde rum i mannens lägenhet i Lund efter en mindre fest där flickan ska ha blivit märkbart berusad och lagts i en säng. Två vittnen sov i en soffa nära sängen och vaknade av att flickan grät. Våltäkten ska då ha avbrutits.

Fler vittnen har hörts om händelsen varav samtligas vittnesmål överensstämmer med flickans berättelse. Även mannens skildring av kvällen stärkte åklagarsidans bevisning, trots att 23-åringen förnekar brottet.

Flickan sa i förhör att hon gjorde motstånd genom att försöka putta undan mannen som inte lyssnade. Mannen nekar till brott och motsätter sig att betala skadestånd. Han har i tidigare förhör uttryckt att han var osäker på om samlaget ägde rum under den aktuella kvällen. Men har senare sagt att han inte utfört våldtäkten på flickan och att hon möjligen påstår det för pengarnas skull.

Det var efter att flickan pratat med psykolog på Lunds barn- och ungdomspsykiatri som brottet kunde anmälas. Psykologen ansåg att det fanns skäl att bryta tystnadsplikten och berättade därefter för flickans föräldrar. 15-åringen hade tidigare uttryckt att hon inte vågade anmäla brottet då hon hört att våldtäkter är svåra att bevisa.

Publicerad 22 May 2019 08:55