Apoteket Svanen stänger.

Apoteket Svanen stänger på onsdag om ingenting ändras. Foto: Fredrik Magnusson

Kommunen tar strid för apotek Svanen: "Djupt olyckligt om planerna fullföljs"

Vädjar till apotekets styrelse att tänka om

LUND. Efter att Apoteket gått ut med att de planerar att stänga Apoteket Svanen i Lund har högljudda röster om bevarande ljudit över staden. Namninsamlingar har genomförts och i helgen uppmanades lundaborna att gå och handla på sitt anrika apotek för att visa att det finns kundunderlag.

Nu tar även Lunds kommun med Lundakvintetten i spetsen och ger sig in i leken. I en skrivelse till Apoteket vädjar de till styrelsen att tänka om.

"Svanen på Kyrkogatan är en historisk ikon i Lunds medeltida stadskärna. Det är med sina 392 år Lunds äldsta affärsdrivande institution, till och med äldre än anrika Lunds Universitet. Apoteket Svanen har stor betydelse för Lunds kulturhistoria och centrumutveckling. Vi tror att det även finns ett affärsmässigt underlag att utveckla verksamheten vidare så att lönsamheten ökar. Ett nästan 400 år gammalt apotek, med en mer än 100 gammal inredning av hög konstnärlig kvalitet, kan även intressera turister i takt med att besöksnäringen till Lund stärks", skriver kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg för kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vidare skriver de att de finner det djupt olyckligt om planerna på en stängning av verksamheten fullföljs.

Publicerad 27 May 2019 14:23