Apoteket svanen räddas kvar.

Apoteket svanen räddas kvar. Foto. Fredrik Magnusson

Apoteket backar om Svanen: "Ska göra allt vi kan"

Nedläggningen läggs på is tillsvidare

LUND. Imorgon onsdag skulle bli den sista dagen för Apotek Svanen i centrala Lund. Men nu verkar det som att Svanen får vara kvar i alla fall en tid och det tack vare Lundabornas engagemang. "Reaktionerna på nedläggningen har varit överväldigande. Det märks att Lundaborna värdesätter sin stadskärna och sin kulturhistoria och då ska vi göra allt vi kan för att rädda kvar den", säger Markus Sjökvist, presschef på Apoteket AB.

Det var för ett par veckor sedan som Apoteket AB gick ut med att de beslutat att stänga Apotek Svanen i centrala Lund. De gamla lokalerna som rymt apotek sedan 1600-talet ansågs vara besvärliga och svåra att anpassa till dagens standard.

– Vi har tittat på alternativ för renovering, liknande den vi gjorde med Lejonet i Malmö, men det skulle bli allt för kostsamt, sa Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket då.

Förutom problem med lokalerna lades även ett bristande kundunderlag fram som orsak till nedläggningen.

– Många som hört av sig till oss har vittnat om att de inte visste att Svanen hade så dålig lönsamhet och sagt att om de visste det skulle de sett till att göra sina inköp där, säger Markus Sjökvist.

Efter att nedläggningsbeslutet blev officiellt fick dock Lundaborna fart. Försäljningssiffrorna har stigit och flera har hört av sig till Apotekets styrelse och vädjat att de ska tänka om. Under måndagen skrev även Lunds kommun en skrivelse till styrelsen i samma syfte.

"Apoteket Svanen har stor betydelse för Lunds kulturhistoria och centrumutveckling", skrev de bland annat i sitt brev.

Med anledning av kommuninvånarnas engagemang är Apoteket nu villiga att skjuta upp nedläggningen i hopp om att finna andra lösningar.

– Vi har idag inlett samtal med fastighetsägaren för att få respit och kunna ha öppet längre. Under tiden tänker vi vända på varje liten sten för att se om det finns möjligheter att bevara Svanen som vi inte sett tidigare. Vi kommer kontakta institutioner både lokalt och regionalt, kanske även nationellt för att se var vi kan finna intresse för bevarande av den kulturhistoriska miljö, säger Markus Sjökvist.

Exakt hur lång tid Svanen kommer få vara kvar innan man måste hitta en lösning är dock oklart.

– Det enda vi vet nu är att det rör sig om en längre period.

Publicerad 28 May 2019 16:01