Stimulans i Vardagen anordar träffar i Veberöd varje tisdag.

Stimulans i Vardagen anordar träffar i Veberöd varje tisdag. Foto: Fredrik Magnusson

Alla är välkomna på tisdagar i Veberöd

"Ensamheten är svår"

VEBERÖD.

På Träffpunkten i Veberöd har en stor grupp seniorer slagit sig ner i caféet. Det är Stimulans i vardagen som bjudit in till tisdagsträff. Varje vecka träffas den nu sammansvetsade skaran för att umgås. Förra veckan var det kakbuffé, denna vecka är det bingo.

Av
Martina Karpmyr

– Projektet var från början en buss som åkte runt bland byarna och hämtade upp pensionärer som sedan gjorde utflykter tillsammans. När projektet tog slut fortsatte det som Stimulans i Vardagen och tisdagar i Veberöd, säger Inga-Lill Persson från kyrkans frivilliga volontärer.

Aina Malmgren har varit med på tisdagsträffarna i tre år.

Aina Malmgren har varit med på tisdagsträffarna i tre år. Foto: Fredrik Magnusson

Med tiden har gruppen vuxit till ungefär 30 personer. Aina Malmgren säger att hon hade problem med bensår under lång tid och fick till slut amputera båda benen. Sedan dess har hon varit med på tisdagsträffarna.

– Jag hade väldigt ont och spenderade mycket tid på lasarettet. Nu har jag kommit hit på tisdagarna i tre år, och det tänker jag fortsätta göra så länge jag kan, säger Aina Malmgren, född och uppvuxen i Veberöd.

Med Stimulans i vardagen åker de även på resor en gång om året, säger Aina Malmgren. Förra året blev Furuboda slutdestination och året dessförinnan gick bussen till Kivik.

Rolf Pålsson (th) flyttade till Veberöd för 13 år sedan.

Rolf Pålsson (th) flyttade till Veberöd för 13 år sedan. Foto: Fredrik Magnusson

Volontären Inga-lill Persson säger att det är svårt att locka dit männen. Det är bara två med på denna vecka. En av dem är Rolf Pålsson, som flyttade till Veberöd för 13 år sedan. Han blev tipsad om Stimulans i vardagen av PRO, Pensionärernas riksorganisation.

– De sa att jag borde gå hit. När jag kom fram möttes jag av 22 damer och jag sa att ”nej hit ska jag inte”, men jag gick igen och det var ett av mina bästa beslut. Jag rekommenderar det varmt till alla, det är en underbar stämning. Volontärerna som hjälper till ska också ha en extra ros, säger Rolf Pålsson.

Margareta Rosén bor i Lund och kommer till Träffpunkten minst en gång i veckan.

Margareta Rosén bor i Lund och kommer till Träffpunkten minst en gång i veckan. Foto: Fredrik Magnusson

Margareta Rosén är ny i gruppen och åker till Veberöd varje tisdag från Lund. Med dagens bingo-vinst framför sig, en röd pelargon, säger hon att det var en ren tillfällighet att hon hittade hit.

– Jag kände inte en enda människa här och det var så roligt, för alla pratade och skojade med mig som om jag var vem som helst i gruppen. Det kanske man inte ska säga om någon skulle bli sur, men så är det inte i Lund, säger Margareta Rosén.

Att få träffa vänner på Stimulans i vardagen är värdefullt, säger Rolf Pålsson.

– Jag till och med ändrar läkarbesök för att inte missa tisdagarna. Jag bor ensam förstår du, och ensamheten är svår. Här får jag träffa alla och sedan längta till nästa tisdag, säger Rolf Pålsson.

Publicerad 09 June 2019 00:00