En farlig blandning av medicin och alkohol ledde till yxdrama

En farlig blandning av medicin och alkohol ledde till yxdrama Foto. Adobe Stock

Högg med yxa mot sonens dörr – citerade The Shining

Döms nu på tre punkter

LUND. Det var i juli förra året då en mycket hotfull familjetvist uppstod. Efter att mamman och sonen kommit hem efter en utflykt skapades en scen som eskalerade tills dess att mamman slog med en yxa sönder dörren in till sonens rum där han satt.

Av
Gustav Stjernkvist

Ett separerande par som bott tillsammans en längre tid tog med sin 20-åriga son på en utflykt. Under dagen ska föräldrarna ha druckit alkohol. Sonen fick därför i uppgift att köra hem sin mamma vid dagens slut.

Paret hade de senaste året bråkat väldigt mycket och den aktuella dagen var inget undantag. På vägen hem ska mamman ha "pratat skit" om pappan och sonen ska då ha ingripit och bett henne sluta. När mamman inte slutade ringde sonen sin pappa som bad honom ta med hunden och gå upp på sitt rum och "lägga locket på".

Väl inne på rummet hörde sonen högljudda smällar på dörren tills den till sist gick sönder och han kunde se att det var modern som slog sönder dörren med en yxa. Efter att ha slagit på dörren ett tag ska mamman ha sagt citatet: ”Here´s Johnny, come to get you”.

I förhöret uppger pappan att mammans kombinerande av alkohol och medicin blev "katastrof" och att han flera gånger blev utsatt för verbala attacker, men att det aldrig gick ut över sonen. Av vad som framgår i förhör med de olika familjemedlemmarna var händelsen ett sätt för mamman att få uppmärksamhet men att hon egentligen aldrig hade någon avsikt att skada sonen. Varför hon citerade Stanley Kubricks kultfilm uppges vara för att "det hela var sjukt". Sonen hade inte sett filmen.

Oavsett syfte, döms nu modern för grovt olaga hot och skadegörelse, samt för grovt rattfylleri, som begåtts vid ett annat tillfälle. Påföljden blir skyddstillsyn och två månaders fängelse.

Publicerad 09 June 2019 00:00