Philip Sandberg från kommunstyrelsen och lokalpolischef Patrik Isacsson skriver under samarbetsöverenskommelsen

Philip Sandberg från kommunstyrelsen och lokalpolischef Patrik Isacsson skriver under samarbetsöverenskommelsen Foto. Newsdesk

Ny plan för ett tryggare Lund

Kommun och Polis sammarbetar

LUND. Ett nytt samarbete med Lunds kommun och polisen har nu inletts. Projektet kommer innebära att fem särskilda fokusområden kommer att prioriteras under fyra års tid. Kommunen har också anställt egna ordningsvakter som börjar sin första dag idag. "Det ska både vara och kännas tryggt i Lund"

Av
Gustav Stjernkvist

Häromdan undertecknades en gemensam samverkansöverenskommelse mellan Lunds Kommun och Lundapolisen. Syftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Detta ska man bland annat göra genom att under fyra år, lyfta fem särskilda områden:

  • Trygghetsskapande åtgärder
  • Satsning på ungdomar
  • Brott mot äldre
  • Brott i nära relationer
  • Alkohol och andra droger

- Vi från Lundapolisen är mycket tacksamma för att vi har en bra dialog med kommunen i vårt dagliga arbete. Vi är kända för vår goda samverkan och den kommer vi fortsätta utveckla, säger Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef i Lund i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att utgöra grundstommen efter vad både kommunen och polisen ska jobba mot i seperata handlingsplaner.

- För Lunds kommun är det av stor betydelse ha en god samverkan med polisen. Vi arbetar målinriktat tillsammans för att öka tryggheten för alla Lundabor, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen sökte även tidigare i år tillstånd att anställa sina egna ordningsvakter och i onsdags gick vakterna på sitt första arbetspass. Vakterna kommer att verka i Lunds centrala delar, inom den så kallade c-triangeln.

- Äntligen kan vi börja med det trygghetsskapande uppdraget med ordningsvakter i de centrala delarna av Lund. Det passar särskilt bra att vi sätter igång nu kring studenter och skolavslutningar då det blir mycket rörelse i stan, säger kommunens säkerhetschef Håkan Nilsson i pressmeddelandet.

Publicerad 09 June 2019 00:00